La Ceramo es convertirà en un centre d’interpretació històrica i artística

La rehabilitació integral d’aquest edifici de València es durà a terme durant el mandat de la corporació actual
8 novembre 2016 01:00h

RedactaVeu / València.
 
La Ceramo va ser una fàbrica de pises fundada en 1889 per les famílies Ros i Urgell, en la localitat valenciana de Benicalap. En la Ceramo es van produir preferentment àmfores, pitxers i altres gots alfarers amb la tècnica anomenada de reflexos metàl·lics. Diversos exemples de la producció de la Ceramo poden contemplar-se en diferents edificis i espais de la ciutat de València, com l'Estació del Nord, el Mercat Central, el Mercat de Colom, els "Magatzems l'Illa de Cuba", o l'ampliació de l'Ajuntament de València.

La importància històrica i artística d’aquest complex ha fet que l’Ajuntament de València haja apostat per la recuperació d’aquest focus històric i artístic.

El regidor de Desenvolupament Urbà i responsable dels Projectes Urbans de la ciutat, Vicent Sarrià, i el regidor de Govern Interior i responsable dels Serveis Centrals Tècnics, Sergi Campillo, han visitat recentment la Ceramo per a comprovar els treballs que s’estan realitzant coordinats per les dos delegacions, en els quals s’ha invertit 45.000 euros, i anunciar els projectes i usos d’aquesta antiga fàbrica de ceràmica de teules i ceràmiques.

D’una banda, els Serveis Centrals Tècnics han procedit a realitzar tasques d’emergència per a consolidar determinats elements de la fàbrica per un import de 31.728 euros, i d’altra banda s’ha procedit a treballs de desenrunament, presa de dades, mesures de precaució i inventari de tots els elements existents de valor etnològic, per import de 13.189 euros, i els treballs hauran d’estar finalitzats com a màxim abans del final de 2016.

Posteriorment, des del Servei de Projectes Urbans es redactarà el projecte de rehabilitació i usos, que inclou la recuperació dels antics forns. L’objectiu d’això és que durant el mandat de l’actual corporació es puguen finalitzar les obres de recuperació i rehabilitació d’aquesta antiga fàbrica. L’immoble, una vegada tractat, es dedicarà a diferents usos relacionats amb la seua història i la seua funció: usos artesanals, tallers de ceràmica i un espai per a sales d’exposicions i d’interpretació de la història de la ceràmica en la seua època. A més, es pretén reservar també un espai per a la ubicació de peces ceràmiques procedents del Museu Nacional de Ceràmica.

Tal com ha manifestat el regidor Sarrià, hi ha un acord amb la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), que és la propietària de la part de l’immoble que el PGOU assenyalava com a residencial. L’acord preveu traslladar l’edificabilitat prevista a una altra parcel·la de la ciutat i protegir íntegrament la fàbrica com a Bé de Rellevància Local, BRL, per la qual cosa, el Servei de Planejament està tramitant aquesta modificació puntual que permetrà la protecció i rehabilitació total de l’edifici.

Per a Campillo, “els treballs de manteniment i neteja de La Ceramo s’emmarquen en tot un programa més ampli de recuperació del patrimoni municipal des de la Regidoria de Govern Interior, amb més de mig milió d’euros ja invertits per a recuperar edificis tan emblemàtics com l’Alqueria de la Torre, el Casino de l’Americà o l’edifici del carrer de la Sang. Per a aquest equip de govern, la conservació del patrimoni és molt important”.
 
 
next