Diari La Veu del País Valencià
Camins del Penyagolosa, inclòs en el Pla Nacional de Paisatge Cultural

EP / Castelló de la Plana.

La iniciativa de la Diputació de Castelló ‘Camins de Penyagolosa‘ ha sigut reconeguda pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport espanyol pel “gran valor patrimonial” que atresora el projecte en incloure’l dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius de l’Estat espanyol, segons ha informat la Diputació en un comunicat.

El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha celebrat “la merescuda inclusió de Camins de Penyagolosa en aquesta selecta relació d’un centenar de Paisatges d’Interès Cultural”. Segons ha dit, “Camins de Penyagolosa ens està ajudant a reivindicar el llegat arquitectònic i natural que amaguen els nou municipis que formen la candidatura i aquesta bona nova és un reconeixement més per a aquest tresor patrimonial que forma part de la identitat de tota una província”.

La incursió en la llista, de la qual Camins de Penyagolosa formarà part dins de l’apartat ‘Paisatges simbòlics i itineraris culturals; paisatges generats a través d’activitats relacionades amb esdeveniments socials, de caràcter lúdic, simbòlic, religiós, artístic, etc’, obri “noves oportunitats de difusió i consolidació per a aquest reclam patrimonial i turístic per a l’interior de Castelló”, ha dit el diputat.

2 anys de treball

La inclusió en la publicació arriba després de dos anys de nombroses gestions realitzades des de la Diputació de Castelló. El grup d’experts que treballava en la redacció de l’expedient per a seguir avançant en la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO va realitzar en 2014 els tràmits necessaris per a sol·licitar la inclusió en la llista de paisatges culturals més representatius espanyols.

Per a aportar els arguments necessaris per a aquesta inclusió, es va realitzar un estudi de la situació actual del paisatge cultural i una recopilació fotogràfica dels valors més representatius dels camins.

Salvaguarda dels paisatges d’interès cultural

El Pla Nacional de Paisatge Cultural té com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d’interès cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d’aquests paisatges, entre les quals s’inclouen la sensibilització social i política o la cooperació entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

Comparteix

Icona de pantalla completa