Diari La Veu del País Valencià
James Rhodes, el revolucionari que vol canviar la música clàssica, actua al Palau
RedactaVeu / València.

La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello; el director del Palau, Vicent Ros, i James Rhodes, presentaren, en roda de premsa, el concert que el pianista britànic oferirà el proper 26 de novembre a les 19.30 hores a la Sala Iturbi del Palau de la Música. James Rhodes és un pianista atípic i un fenomen literari després de la publicació del seu llibre Instrumental. Memòries de música, medicina i bogeria, una biografia que reflecteix amb molta cruesa una vida tempestuosa i terrible. La música, i en especial Johann Sebastian Bach, l’ha ajudat a superar les terribles experiències que s’ha trobat.

Glòria Tello s’ha mostrat molt satisfeta “per poder presentar aquest concert de James Rhodes, que sumarà nous públics al Palau”, perquè és “un dels grans renovadors de la música clàssica de l’actualitat i un divulgador que trenca amb totes les normes del gènere”, afegí. Tello afirmà que “la seua particularitat resideix en no només interpretar els grans compositors, sinó compartir els seus sentiments en interpretar-los i transmetre els seus coneixements d’una manera atractiva”, al mateix temps que manifestà que Rhodes “ens demostra que es pot omplir un auditori amb gent jove per a escoltar música clàssica”. La presidenta del Palau ha conclòs la seua intervenció afegint que “James Rhodes és un músic que s’acosta molt al Palau Obert que Vicent Ros i jo imaginem”.

El director del Palau reconeixia que per a ell “era indispensable la presència de Rhodes, perquè és una manera diferent d’obrir el Palau”. Des que va llegir el seu llibre “la seua història em va atrapar i des de llavors admire el poder curatiu de la música, perquè és una medicina per a l’ànima”. A més, també féu referència al fet que “els seus concerts són més informals i, a més, interactua emocionalment amb el públic”. Ros afegí que “fins fa poc era impensable que un artista com ell actuara al Palau” i conclogué la seua intervenció afirmant que amb concerts com els de Rhodes, a la música clàssica “cal canviar-li el nom per música intel·ligent, intel·lectual, vàlida, profunda, vibrant i accessible”.

Rhodes revelà que en el concert al Palau tocarà “dos peces de Chopin, que va ser un gran revolucionari, i una de les últimes sonates de Beethoven, una peça tan íntima que és com si estigueres llegint els diaris personals del compositor”. El tema general del concert és la “Fantasia” i, concretament, les obres de Chopin que parlen d’allò més sagrat de l’univers”.

La revolució de la clàssica

Respecte del seu nou llibre, comentà que “explica d’una manera senzilla com aprendre a tocar el piano, ja que tot allò que fem està bolcat cap a fora, Facebook, xarxes socials etc, i el piano és per a mi com una manera de meditació”.

Fou molt contundent amb afirmacions com ara “espere que hi haja un canvi en la música clàssica actual” o “hui el tema de l’educació musical per als xiquets és molt complicada per la crisi” i “em sent com un pardal rar enfront d’altres pianistes”, que “mai li diria a un xiquet que la música clàssica és millor que altres gèneres, perquè no m’agrada la segregació de la música”, i comentà que els únics que li posen impediments en determinants moments per a actuar “són els mateixos auditoris i organitzadors que no estan d’acord que explique les obres durant el concert, actue en texans, interactue amb el públic o no tinga un programa de mà”. Per això “agraïsc l’interès que ha tingut el Palau per mi”.

Comparteix

Icona de pantalla completa