Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat proposa protegir 6.500 hectàrees de costa
EP / València

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha iniciat la tramitació del nou Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda de Litoral (Pativel), que identifica i aplica un règim de conservació activa a quasi 6.500 hectàrees del litoral del País Valencià, per a “evitar la seua deterioració” i regular els usos i activitats que s’hi poden implantar.

Les principals línies del pla s’han presentat aquest dimecres després d’un any de redacció i se sotmetran a participació i consulta pública durant els dos pròxims mesos. A l’acte han assistit més de 150 representants d’ajuntaments, associacions, col·legis professionals, universitats i agents del sector turístic.

El règim de conservació activa del Pativel s’aplica en la franja de 1.000 metres del litoral a partir de la ribera del mar, amb el principal objectiu de “contribuir a qualificar el litoral no edificat, l’espai ja construït i l’oferta turística i recreativa del territori”. La superfície proposada per la Conselleria es distribueix de manera similar a la demarcació d’Alacant (37%) i la de Castelló (37%), i és menor en la demarcació de València (26%) per la gran proporció de sòl litoral protegit pel Parc Natural de L’Albufera.

D’aquesta forma, queden protegits àmbits de gran valor i “emblemàtics” com l’Ahuir, la desembocadura del Xúquer, el Castell de Cullera o les dunes d’Oliva en la demarcació de València; zones del Portixol, el Cap de Santa Pola o Cap d’Or a la d’Alacant, i la Renegà, la desembocadura del Sénia o el Cap i Corb a les comarques litoral del Nord del PV.

El Pativel s’ha elaborat d’acord als principis de protecció i manteniment de l’activitat econòmica i amb la intenció de “no limitar els desenvolupaments amb caràcter general” perquè en eixa franja de 1.000 metres queden “unes 6.700 hectàrees de sòls urbanitzables”.

Sobre aquest tema, la responsable d’Ordenació del Territori, María José Salvador, ha assegurat en la presentació del programa que aquesta reserva “permetrà satisfer les demandes d’habitatge i activitats econòmiques per a molts anys” i “sempre dins dels paràmetres marcats per l’Estratègia Territorial” del País Valencià, d’acord als criteris de desenvolupament urbà i territorial sostenible que “ara són vinculants”.

Es tracta de sòls que “no gaudien d’una protecció específica” i que “sens dubte, en els pròxims 20 anys haurien quedat segellats per la urbanització”, ha advertit.

Via Verda Vinaròs-Pilar de la Foradada

Entre les novetats que preveu el pla, la consellera Salvador ha avançat la creació de la Via Verda del Litoral, un itinerari per a mobilitat no motoritzada que discorrerà entre Vinaròs i Pilar de la Foradada, el traçat detallat de la qual es donarà a conèixer pròximament, amb la intenció que es convertisca en “eix articulador de tots els espais de valor ambiental i cultural de la nostra costa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa