Diari La Veu del País Valencià
El PP es queda sol votant en contra de l’Agència contra el Frau i la Corrupció
RedactaVeu / València

El País Valencià comptarà en breu amb un nou organisme independent que tractarà de donar resposta a una demanda de la ciutadania que situa el frau i la corrupció com a segon problema social per darrere de l’atur.

Es tracta de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció del País Valencià. Les Corts Valencianes han donat aquest dijous llum verda -amb els vots favorables de tots els partits amb representació a excepció del PP- a la Llei per la qual es crea aquest nou òrgan encarregat de lluitar contra el Frau i la Corrupció que tant han danyat la imatge del País Valencià durant el Govern autonòmic del PP.

La llei aprovada estableix una agència independent, adscrita a les Corts, per a prevenir la corrupció i afavorir una cultura de bones pràctiques i de rebuig de la corrupció en el disseny i execució de polítiques públiques. El nou òrgan estarà dirigit per un director, que serà triat pel ple de les Corts per majoria de tres cinquenes parts per a un mandat de set anys, i els seus llocs de treball estaran ocupats per funcionaris de carrera. Les recerques de l’agència es podran iniciar d’ofici com a resultat d’una recerca pròpia o a instàncies de part. L’agència prestarà especial atenció a la protecció de les persones denunciants i, d’altra banda, el text estableix que les sancions poden arribar fins als 400.000 euros.

Des de Podem, partit impulsor de la llei, la diputada Fabiola Meco ha explicat que aquesta agència cerca “prevenir, assessorar, investigar, combatre el frau i la corrupció, protegir el denunciant i sensibilitzar la ciutadania sobre la gestió indeguda de fons públics”, després que en legislatures passades, el País Valencià “haja estat liderant el rànquing de la corrupció” perquè “els mecanismes de control” eren “summament insuficients”.

La diputada de Podem Fabiola Meco.

El Síndic de Podem, Antonio Montiel ha valorat molt negativament la postura del PP: “Crec que el comportament del PP -valencià- denota preocupació per tot el que són mecanismes d’intensificació del control preventiu en els procediments públics de contractació, de selecció de personal i d’atorgament de subvencions. És un comportament que contradiu el seu discurs sobre la regeneració propia”, ha lamentat.
Per part del PSPV, Ana Barceló ha destacat que “és molt difícil quantificar les pèrdues econòmiques patides a causa de la corrupció, però sí coneixem el cost del descrèdit polític i la falta de confiança dels ciutadans”. Davant aquesta situació, ha destacat que “els ciutadans han d’estar segurs que treballarem perquè la corrupció no trobe mai acomodament en aquesta Comunitat”.
Santamaría: ‘Les funcions de l’agpencia recorden la Gestapo’

Per la seua banda, des del PP, Luis Santamaría ha criticat que la proposició de llei no fóra acompanyada d’una sèrie d’informes, i ha advertit que “pot xocar amb altres institucions o agències de l’administració”. A més, ha assenyalat que pot ser “una llei inaplicable i fins i tot vulnerar drets fonamentals”. “No se n’adonen que no per tenir una llei serà eficaç”, ha dit Santamaría, qui ha lamentat que se’ls done més funcions a l’Agència contra el Frau que “a la Policia, a la Fiscalia o a la Guàrdia Civil”. El diputat del PP també ha criticat el règim sancionador, ja que s’ha preguntat “quin tipus de conducta podrà investigar si no estan tipificades”. També ha criticat que els grups que sustenten el Govern hagen parlat que la nova agència comptarà amb una partida d’1,5 milions d’euros, “encara que estem debatent els pressupostos i no sabem res” i ha anat encara més lluny en afirmar que les funcions de l’agència li recorden la Gestapo.

Sobre aquest tema, Ana Barceló ha criticat aquesta comparació i ha assenyalat que açò suposa “desprestigiar la labor legislativa d’aquesta Cambra”.

En la seua resposta al PP, Fabiola Meco ha denunciat que el PP “té en la seua motxilla Brugal, Gürtel, Blasco, IVEX, Terra Mítica, Avialsa, Fitur, Canal 9, Valmor, Taula, Púnica i, perquè no s’ofeguen, ara els arriba el cas flotador”. “Per açò, els convide a reflexionar i al fet que l’ètica acompanye l’estètica”, ha manifestat.

Davant això, Santamaría ha desplegat en la tribuna d’oradors de l’hemicicle un llarg document amb fotos i titulars de premsa de càrrecs socialistes i de Podem investigats. “Alguna cosa estarem fent bé quan la gent torna a confiar en el PP”, ha dit el diputat del PP, a la qual cosa Barceló ha denunciat que “al·ludir als vots per a justificar la corrupció és corrupció ètica”.

Compromís: ‘La llei deixa molt clar cap a on anem’

Per la seua banda, la representant de Compromís Isaura Navarro ha dit que la llei “deixa molt clar d’on venim, però sobretot cap a on anem”, i ha ressaltat que “si s’haguera creat abans aquesta oficina ens hauríem estalviat diners, imatge pública i tant de malestar, incertesa i despropòsit que hem patit”. Navarro ha valorat que el nou organisme tindrà “capacitat d’acció” però també de “protegir els qui denuncien”. Sobre aquest tema, ha dit que en legislatures passades “hi havia molta por d’empleats públics a denunciar irregularitats”.

Des de Ciudadanos (C’s), el parlamentari David de Miguel ha valorat la necessitat d’aquest òrgan perquè ha criticat que en els últims anys hi ha hagut “absència de control” i “absència de consciència del que és la funció pública”.

Comparteix

Icona de pantalla completa