Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la música ja és del segle XXI

Sixto Ferrero / València.

Han hagut de passar molts anys perquè des de la direcció del Palau de la Música de València s’arribara a la conclusió que els públics envelleixen, que la música és música i que el Palau de la música ho és de totes les músiques i de tots els valencians.

Aquest mes de novembre comença el treball en aquest sentit, amb el concert del pianista i escriptor i revolucionari del ritual de la música clàssica James Rhodes, amb el concert del peculiar organista internacional Cameron Carpenter i el Concert Casual & lounge que posarà en escena el director Josep Vicent amb l’Orquestra de València, el pianista Carles Marín i la presentadora Núria Roca.

En aquests termes s’ha expressat el director del Palau, Vicent Ros, en la presentació del Concert Casual & lounge, que tindrà lloc per primera vegada en els 30 anys del Palau el proper divendres 18 de novembre a la sala Iturbi. Ros ha manifestat que “seguim obrint el Palau, presentant nous formats perquè busquem un altre tipus de públic més jove escoltant l’Orquestra de València”, i en aquest cas, “d’una manera informal” que segueix en la línia d’altres concerts com el susdit de Rhodes, Carpenter i aquest Concert Casual & Lounge. Abans però, ha estat la presidenta de l’Auditori, la regidora de Cultura Glòria Tello, qui ha explicat que aquest projecte propi, de producció pròpia i fet dins del Palau, “és il·lusionant” ja que “segueix en la línia de tenir un Palau Obert”. És un tipus de projecte que “es fa arreu del món per atraure públics”, ha apuntat Tello i com posteriorment ha palesat el director d’Altea, Josep Vicent, però, també respon al desig que el Palau “comence a ser el de tots els valencians”.

Vicent Ros, Glòria Tello i Josep Vicent. Foto: laveupv.

Aquest format de Concert Casual & Lounge es repetirà en maig de 2017, amb altres obres i altres característiques però seguint el mateix format de concert simfònic amb il·luminacions properes als concerts de Rock o Pop, amb interacció amb el públic a través d’una persona en escena, que en aquest cas serà la presentadora Núria Roca, amb una hora de durada i altres sinergies en el ritual i concloent-los amb una sessió ‘after’ amb DJs al hall dels Tarongers del Palau.

Pel que fa a la forma del projecte, el director valencià ha advertit que amb aquest tipus de formats es pretén “argumentar els concerts, on no només anem a escoltar-los, sinó també a entendre les obres”. Durant el concert es podrà escoltar el Bolero de Ravel, una selecció del Romeu i Julieta de Prokofiev, la Rhapsody in blue de Gershwin, Short Ride in a Fast Machine de John Adams i l’Adagio per a cordes de Samuel Barber. Josep Vicent ha explicat també que els dos concerts (el de novembre i el de maig) pretenen “mantindre la mateixa qualitat que un concert tradicional però eliminant les barreres que algun tipus de públic ha marcat”. Igualment ha posat en vàlua que tots els participants són valencians, i s’ha lamentat que fins ara “no havien estat capaços de crear perfils artístics de qualitat entre els músics valencians, preferien portar-los de fora” (de fet ell fa més o menys una dècada que no dirigia l’OV), i ha emfatitzat que “cal defensar la qualitat dels músics d’ací perquè aquest valor que li donem nosaltres serà el que tindrà a l’estranger”.

Per altra banda, tothom ha apuntat que aquests nous formats no volen “anar contra els abonats”, als quals se’ls ha agraït que “fins ara hagen mantingut el Palau pel seu amor a la música clàssica”, i s’ha comptat amb ells, ha explicat Ros, a través d’una campanya per encoratjar-los que vinguen amb els seus familiars més joves.

Preguntats per aquest diari, el Palau estudia la manera de llogar o exportar aquestes produccions pròpies, una vegada s’hagen estrenat a València, una manera alternativa també de rebre ingressos que podrien revertir-se en el Palau mateix. Igualment, l’exportació de les produccions “ajuden a la internacionalització del Palau, però també a divulgar la Marca València com a lloc de creació qualitatiu”, ha apuntat a aquest diari Vicent Ros.

Finalment, el director valencià ha agraït la decisió i el nou rumb encetat per la direcció, subdirecció i presidència del Palau, d’apostar pels músics valencians i els nous formats ja que, segons ha dit Josep Vicent, “potser els resultats no es veuen ara, però sí d’ací a deu anys quan tal vegada ells no estiguen i els haurem d’agrair que ara hagen pres aquestes decisions”. En el mateix sentit, la presidenta Glòria Tello ha afegit que ara es treballa “no perquè es valore ara, sinó perquè aquest canvis siguen bons per al futur”, com, entre altres coses, rejovenir l’assistència de públic que ha de mantenir el futur de l’Auditori del riu Túria.

Cartell del projecte Concert Casual & Lounge.

Comparteix

Icona de pantalla completa