La Unió mostra la seua ‘preocupació’ per la detecció del primer cas de Xylella fastidiosa

La Conselleria d’Agricultura ha activat de forma immediata el pla autonòmic de contingència contra la malaltia
10 novembre 2016 01:00h
Xylella fastidiosa
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors ha expressat a través d’un comunicat la seua “preocupació” després de la detecció del primer cas de Xylella fastidiosa en territori espanyol, concretament en l'illa de Mallorca, segons s'ha fet públic aquest dijous.

El Servei de Sanitat Vegetal de Balears ha confirmat l'existència en un centre de jardineria de Porto Cristo, municipi de Manacor a Mallorca, del bacteri de la Xylella Fastidiosa. El passat 6 d'octubre es va detectar un resultat positiu en les mostres de tres cirerers ornamentals en jardí obtingudes en una inspecció rutinària. El 4 de novembre el laboratori de referència en bacteris fitopatogènics, que és el de l’IVIA, va confirmar que pertany a la Xylella. L'origen de les plantes, segons ha indicat el Govern balear, prové d'un altre viver de Tarragona i van arribar a Mallorca l'any 2012, per la qual cosa la infecció s'ha pogut contraure amb posterioritat una vegada ja en l'illa.

La Conselleria d'Agricultura s'ha posat en contacte amb La Unió per a informar que “s'han activat immediatament les mesures incloses en el pla de contingència contra aquest bacteri” vigent des de juliol d'enguany i que contemplen nombroses actuacions en cas de detectar-se en el nostre territori, com ara el control i destrucció del material vegetal en vivers i centres de jardineria, principal focus de propagació del vector, o una rigorosa prospecció i monitoratge en plantacions i jardins.

En aquest sentit, ha traslladat a La Unió que estan col·laborant estretament els departaments agraris de Catalunya, Illes Balears i del País Valencià, juntament amb el Ministeri d'Agricultura, per a evitar l'expansió de la malaltia i eradicar el focus a les Balears.

Olivera, vinya i cítrics

El bacteri Xylella fastidiosa afecta l'olivera, la vinya, així com els fruiters, entre ells els cítrics, i nombroses plantes ornamentals en diferents països. Va ser detectada ja, pel que es refereix a la Unió Europea, a Itàlia, el 2013, on ha causat la mort de milers d'oliveres en el sud i, a França, el 2015, amb dos brots a Còrsega i la Costa Blava. Recentment, es va detectar també a Alemanya. Fins a hui no havia sigut identificada a l’Estat espanyol.

La Xylella fastidiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Es dispersa mitjançant vectors (insectes xucladors) i ataca diverses plantes de gran viabilitat econòmica, com ara la vinya, l'olivera, l'ametler, la prunera, el bresquiller i els cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació. Per aquest motiu, a Itàlia i França solament s'ha pogut actuar eradicant i cremant les plantes contaminades i prohibint la circulació de plantes de les zones afectades.

La Unió ve reclamant, des de fa temps, diverses mesures sobre aquest assumpte, entre elles un major control i inspecció en els vivers i una major dotació econòmica en els programes de sanitat vegetal inclosos en els pressupostos de les diverses Administracions Públiques.


 
next