El Consell declara BIC el Parc Natural de la Valltorta-Gassulla

Els enclavaments del barranc de la Valltorta i la Gassulla són considerats un dels nuclis de pintures rupestres a l'aire lliure més importants del món
11 novembre 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual es declara Bé d'Interès Cultural (BIC) amb categoria de Parc Cultural el Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, situat en els termes municipals d'Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal.

Amb aquesta declaració com a BIC del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, el Consell "reafirma el seu compromís amb la conservació del patrimoni cultural del poble valencià", ha informat la vicepresidenta, Mónica Oltra.

Els enclavaments del barranc de la Valltorta i la Gassulla, situats en el centre de la comarca del Maestrat, són considerats un dels nuclis de pintures rupestres a l'aire lliure més importants del món.

Es tracta de pintures datades al final del mesolític i durant el neolític i estan incloses en l'anomenat ‘art rupestre llevantí’. Inclouen representacions d'animals i són nombroses també les humanes, en escenes que registren la vida quotidiana del moment com les caceres o les danses.
 

Com a mostra de la importància de l'art rupestre de la zona, destaca la inauguració en 1994 del Museu d'Art Rupestre de la Valltorta a Tírig o la declaració per part de la UNESCO, en 1998, de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial.
 

El parc compta també amb altres béns culturals a preservar i que ja tenen la consideració de BIC en les seues diverses categories, com són edificis militars (castells, muralles), edificis industrials (molins) o àrees de vigilància arqueològica.
 

Barranc de la Valltorta. 
 


 
next