Lluís-Anton Baulenas guanya el Ciutat d’Alzira amb la novel·la ‘Amics per sempre’

Jaume Subirana guanya en assaig, Eva Baltasar en poesia, Andreu Escrivà en divulgació científica i Toni Cabo en àlbum il·lustrat
12 novembre 2016 01:00h

RedactaVeu / Alzira.

L’escriptor Lluís-Anton Baulenas és el guanyador del XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Amics per sempre. El XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Andreu Escrivà per Encara no és tard, una anàlisi sobre les claus per entendre i aturar el canvi climàtic; el XVIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, l’ha guanyat Jaume Subirana per Cafarnaüm; l’XI Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Eva Baltasar per Neutre, mentre que Toni Cabo ha rebut el I Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna per Nanuq. Tal com ja es va fer públic, la guardonada amb l’XI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut Marta Buchaca, per Una família normal; Silvestre Vilaplana ha merescut el XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Els colors de l’arc de Sant Martí, i Carles Cano, autor d’El desbaratat conte dels fesols màgics, ha estat guardonat amb el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diverses modalitats han recollit, la nit del divendres 11 de novembre, el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en el sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. L’acte ha estat conduït per Eugeni Alemany i la companyia Las Reinas Magas. Hi han assistit prop de 800 persones, entre les quals cal destacar la presència del conseller de Cultura, Vicent Marzà, diputats, membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, a més d’altres líders polítics, representants dels principals sindicats i d’entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s’havien presentat un total de 209 originals, i s’ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 71.500 €.

El XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per l’ajuntament d’aquesta localitat, ha sigut per a Amics per sempre, de Lluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958). Es tracta del relat d’un personatge que torna a la Barcelona preolímpica després de viure la guerra de l’antiga Iugoslàvia. L’eufòria dels seus conciutadans contrasta amb la crisi personal que pateix. Amics per sempre és, també, una denúncia de la passivitat dels governs i de les institucions internacionals davant de la guerra dels Balcans i, per extensió, de qualsevol guerra. Podeu llegir el perfil de Baulenas clicant sobre l’enllaç.

Encara no és tard, d’Andreu Escrivà, és l’obra guanyadora del XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 € per la Universitat de València. L’obra analitza el canvi climàtic des d’una perspectiva nova, integradora, no fragmentària, i amb un plantejament optimista, per a assimilar millor l’envit al qual estem sotmesos. Incorpora al seu treball camps del saber habitualment marginats de l’anàlisi sobre aquesta qüestió mediambiental, com la psicologia, la comunicació o les disciplines artístiques, entre altres. Podeu llegir el perfil d’Escrivà clicant sobre l’enllaç.

El jurat del XVIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que aquesta entitat dota amb 8.000 €– ha distingit Cafarnaüm, de Jaume Subirana (Barcelona, 1963). Amb aquest dietari de temàtica lliure i molt variada, l’autor demostra tenir un món propi que plasma amb un estil personal inconfusible. Es tracta d’anotacions breus, que tendeixen al lirisme i molt sovint a l’aforisme, i que donen compte de records i vivències personals passades pel tamís de la raó i la ironia. Podeu llegir el perfil de Subirana clicant sobre l’enllaç.

L’XI Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 5.000 € per la UNED– ha recaigut en Eva Baltasar (Barcelona, 1978) per Neutre, un poemari que planteja una reflexió personal entorn del tema del gènere, de l’assumpció de la pròpia sexualitat, del fet d’haver de definir-se com a individu en un context social en funció d’un gènere, i de l’acceptació de la indissolubilitat entre allò social i allò personal. Podeu llegir el perfil de Baltasar clicant sobre l’enllaç.

Per últim, el I Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –dotat per aquesta entitat amb 6.000 €− ha sigut per a Toni Cabo (Alfara de l’Horta, 1965) per Nanuq, un relat que narra el creixement personal de l’osset protagonista fruit de la pèrdua dels éssers volguts i que promou el gust per la lectura i l’adquisició de valors ètics i socials. Podeu llegir el perfil de Cabo clicant sobre l’enllaç.

Teatre i narrativa juvenil i infantil

D’altra banda, en la mateixa gala literària també s’han entregat els premis de les tres categories dels Ciutat d’Alzira 2016 que es van donar a conéixer fa uns dies. Marta Buchaca va recollir l’XI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, Els colors de l’arc de Sant Martí de Silvestre Vilaplana, va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa.

El jurat d’aquesta modalitat va escollir també com a finalista l’obra La sisena víctima, de Lluís Miret. Per últim, Carles Cano va obtenir el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

D’altra banda, el jurat va declarar com a finalista de la modalitat infantil l’obra Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellano, un relat que barreja humor, aventura i noves tecnologies.

La Veu
 
next