Diari La Veu del País Valencià
La Ribera Alta acull una jornada internacional d’associacionisme municipal

RedactaVeu / Alzira.

Els propers 15, 16 i 17 de novembre la Casa de Cultura d’Alzira (Ribera Alta) acollirà una conferència internacional sobre l’associacionisme municipal organitzada per la Mancomunitat de la Ribera Alta en el marc del actes commemoratius del seu XX aniversari.

Les jornades van dirigides a responsables polítics i tècnics de mancomunitats, els qui podran conèixer i compartir experiències d’associacionisme intermunicipal de diferents països d’Europa i, fins i tot, d’altres continents, i obtindran una visió global de com aquesta eina de cooperació propicia l’enfortiment de les autoritats locals en diversos contextos.

Al voltant d’unes 200 persones que acudiran de diversos països de la unió europea, així com de la Mancomunitat Trinacional Fronterera Riu Lempa que està entre Guatemala, Hondures i el Salvador la qual segons Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta es signarà un conveni d’agermanament. A més, vindran d’una mancomunitat del nord de Marroc i de tot l’estat espanyol.

L’objectiu principal de la conferència és exposar la realitat diversa de l’associacionisme local, tan necessari per a donar resposta a moltes de les aspiracions i necessitats dels municipis, en paraules de Peláez “és posar en comú tot el que està fent-se a nivell internacional en tema de supramunicipalisme”.

El president de la Mancomunitat, el qual considera els panells “molt atractius i interessants” destaca el de bones pràctiques, en el qual es posaran de relleu “quines són les millors mancomunitats a nivell estatal en temes de medi ambient, de gestió de residus, serveis socials o turisme”, segons Peláez. A més, continua explicant que aquestes jornades són útils per “saber en quin moment estem, cap a on va el municipalisme internacional i aquests dies serviran per a posar-ho en comú i aprendre molt”.

Durant aquests tres dies hi haurà cinc panells que abordaran diferents vessants del treball de les mancomunitats. El primer titulat “Les mancomunitats com a model de desenvolupament local sostenible”, el segon tractarà sobre l’“Enfortiment de les mancomunitats: especialització intel·ligent” el tercer abordarà les “Bones pràctiques i experiències innovadores de les Mancomunitats espanyoles”, en el quart es parlarà de “Cooperació territorial europea per a impulsar l’associacionisme municipal” i en l’últim es centraran en “La intermunicipalitat en Europa, Amèrica Llatina i Àfrica”

20 anys de la Mancomunitat de la Ribera Alta

Peláez ha explicat per a la Veu la situació actual de la Mancomunitat de la Ribera Alta, que segons conta “continuem implantant serveis tractant de donar resposta a tots els ajuntaments tant els grans com els xicotets”, perquè assegura que “afortunadament s’ha trencat una dinàmica que hi havia, crec que un poquet errònia en els últims anys, que els municipis grans no acudien a la mancomunitat per tractar de resoldre els seus problemes. Nosaltres actualment en companyia de l’Ajuntament d’Alzira hem creat una oficina comarcal d’habitatge i a petició dels grans ajuntaments hem creat una borsa de policies”, en altres paraules, “estem obrint-nos a les necessitats de les grans ciutats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa