Diari La Veu del País Valencià
Les famílies de la Confederació Gonzalo Anaya no fan deures els caps de setmana de novembre

RedactaVeu / València.

La majoria de pares i mares de les escoles públiques valencianes representades a través de la Confederació Gonzalo Anaya han gaudit ja del seu primer cap de setmana sense deures. Segons ha informat el col·lectiu a través d’un comunicat, alguns d’ells, per a unir-se a la campanya, van consensuar amb el centre la mesura sense majors dificultats, uns altres consideren que ha sigut relativament fàcil posar en pràctica la iniciativa perquè en l’últim any la càrrega de deures s’ha vist minvada en el centre. Independentment del mètode utilitzat per les AMPA per a aconseguir que els xiquets i xiquetes dediquen els caps de setmana de novembre a altres activitats, la veritat és que gràcies a aquesta iniciativa de conscienciació sobre la gestió del temps dels estudiants, aquests han pogut dedicar-li més temps a la família, a activitats culturals o a l’aire lliure.

“Estem immersos en un altre cap de setmana sense deures i les famílies que s’han unit a la proposta han dissenyat plans alternatius als deures per a aquests dies”, ha anunciat la confederació. L’objectiu d’aquesta proposta de la Confederació Estatal de Federacions d’AMPA, CEAPA és fer un replantejament de les tasques escolars fora de l’aula en vista a dissenyar un nou sistema educatiu que tinga en compte altres factors que també intervenen en l’educació com són altres agents socials que formen part de l’entorn de l’alumne. L’objectiu d’aquesta campanya va més enllà de no fer deures durant aquest més, és buscar una alternativa als deures en un sistema educatiu diferent i consensuat amb tota la comunitat educativa.

Màrius Fullana, president de la Confederació Gonzalo Anaya, posa com a exemple l’activitat que ell mateix va realitzar amb la seua família: “Acudim amb els nostres fills a la concentració contra la violència masclista a Tarragona. Entenem que aquest tipus d’accions, com eixir al carrer per a defensar drets, també són un aprenentatge per als nostres fills i que complementa molt bé el que aprenen en les aules”.

Recorden que la proposta va dirigida al fet que els escolars no realitzen deures durant els caps de setmana del mes de novembre, és a dir, canviar les activitats acadèmiques per activitats familiars en benefici que els xiquets i xiquetes gaudisquen durant aquests dies del joc, d’activitats artístiques i culturals, tal com reconeix l’article 31 de la Convenció dels Drets Humans.

Aquesta iniciativa també arreplega els drets dels pares i mares a prendre decisions sobre l’àmbit familiar, que és on es trasllada l’activitat acadèmica dels deures durant el cap de setmana.

La Confederació Gonzalo Anaya ha organitzat per a tractar el tema dels deures en l’àmbit educatiu una jornada el pròxim 19 de novembre a València a la qual assistirà com a ponent el president de CEAPA, José Luís Pazos, així com pedagogs, representants de pares i mares i de centres educatius i estudiants, per a posar sobre la taula aquest tema, tal com va avançar aquest diari en saber que des de la Conselleria s’estava treballant per a realitzar una trobada de reflexió al voltant dels deures amb la comunitat educativa i experts sobre el tema.

Comparteix

Icona de pantalla completa