Diari La Veu del País Valencià
Els jutges valencians podran ajornar els desnonaments de les persones excloses

EP / València.

Els jutges valencians podran ajornar durant un termini de dos anys els desnonaments de persones en risc d’exclusió per a evitar que es queden en el carrer. En aquest període de temps, podran posar-se en contacte amb la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a trobar una solució.

Aquesta iniciativa és fruit del conveni de col·laboració signat aquest dilluns a València entre el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro. A l’acte han assistit també, entre d’altres, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), Pilar de la Oliva, i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

Es tracta d’un conveni sobre ‘Detecció de supòsits de vulnerabilitat en ocasió del llançament de vivenda familiar i mesures de caràcter social’ que ja existeix en altres comunitats autònomes com Andalusia i Galícia.

En concret, aquest conveni té per objecte establir un protocol d’actuació per a aquells casos en què, amb motiu d’un desnonament derivat d’un procediment d’execució hipotecària o d’un desnonament per falta de pagament de la renda, segons el parer del jutge, s’observe una situació d’especial vulnerabilitat o d’exclusió social que determine la conveniència o necessitat d’intervenció. En aquest cas, el jutge ho comunicarà als serveis socials de la Generalitat, o d’un determinat ajuntament, perquè aquests ho traslladen a l’organisme competent i es puga adoptar la decisió oportuna. Així, si es compleixen els requisits exigits, els afectats per pèrdua del seu habitatge habitual s’inclouran en els programes de reallotjament gestionats per l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

La consellera Bravo ha explicat que la finalitat d’aquest conveni és establir una línia de col·laboració entre les institucions “per a evitar que qualsevol persona en situació d’exclusió social que es trobe immersa en un procediment judicial i pendent de llançament per impagament de quotes hipotecàries o arrendatàries es quede en el carrer”.

Es tracta, ha indicat, de mecanismes de control davant d’una situació de riscos “perquè no hi haja cap valencià a la Comunitat que, com a conseqüència d’un procediment judicial, puga no solament perdre el seu habitatge, sinó fins i tot trobar-se sense sostre”, ha postil·lat.

Així, “les administracions posaran a la disposició dels jutges −ha continuat− tota la informació necessària” en matèria de xarxa assistencial pel que fa als serveis socials als pisos a la seua disposició gestionats per Obres Públiques.

Així mateix, des de la Conselleria de Justícia es posaran a la disposició dels òrgans judicials tots els fullets informatius dirigits a la ciutadania perquè coneguen els recursos que la Generalitat els ofereix per a evitar aquest tipus de situacions. Per la seua banda, també els ajuntaments, a través de l’FVMP, exposaran els seus recursos per a evitar que “hi haja valencians sense habitatge”, ha insistit Bravo.

Comparteix

Icona de pantalla completa