Diari La Veu del País Valencià
Compromís exigeix en el Senat que es faça realitat el tren de la Costa

RedactaVeu / Madrid.

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han presentat, aquest dilluns, una moció en el Senat per a exigir al Govern espanyol que es faça realitat l’anomenat “Tren de la Costa”. Aquesta moció ja ha sigut defensada per la coalició en molts ajuntaments i en les Corts Valencianes i ara de nou a Madrid, després d’haver estat defensada en altres ocasions com ara en els debats dels pressupostos generals de l’Estat, tal com recorda Compromís a través d’un comunicat.

Però no sols aquest partit ha reivindicat aquesta manera de vertebrar el territori en terres del sud, ja que molts ajuntaments com el d’Alacant, Gandia, Oliva o el mateix Govern valencià estan en el mateix bàndol en aquest menester. A més, podeu consultar totes les reivindicacions, algunes de ciutadans en particular, en aquest recull de notícies sobre el Tren de la Costa.

En el text presentat per Compromís s’insta el Govern central a “pressupostar el Tren de la Costa per a unir les ciutats de Gandia i Dénia i aquestes amb Alacant, com a un veritable tren de rodalia, amb almenys les parades a Bellreguard, Hostal de Sant Jaume, el Verger, Ondara, Pedreguer, Gata, Benissa, Altea, l’Alfàs del Pi, la Vila Joiosa, el Campello o Sant Joan perquè servisca de transport eficient per a la ciutadania de les 4 comarques, i no un tren d’alta velocitat sols per a les destinacions més turístiques”.

En la moció es recorda com en 1974 es va tancar la línia ferroviària entre Gandia i Dénia, amb més de 90 anys d’història que la van fer pionera a la península Ibèrica en ser el primer ferrocarril de via estreta. També s’afirma que fa 42 anys que des dels ajuntaments de la Marina Alta i la Safor es reclama que es reòbriga la línia per tal que des de la Marina es puga arribar al cap i casal i als pobles i ciutats de la comarca veïna.

A més, Compromís destaca en aquest text que des de Dénia a Alacant es compta amb un tren sense electrificar i deficient, que a Benidorm continua amb un tramvia cap al sud fins arribar a la ciutat d’Alacant, allargant el viatge. Si voleu saber quina és la inversió de temps, les opcions de què es disposen i la vivència que suposa fer aquesta ruta podeu llegir aquest reportatge publicat per la Veu: “La desconnexió ferroviària del sud del País Valencià”, que a més compta amb una primera part en què s’abasta la problemàtica més al nord de del cap i casal.

Projecte no rentable ni “satisfactori”

TRN Ingeniería és l’empresa que ha realitzat l’estudi publicat pel ministeri on es declara que no és rentable aquest tren, ja que en aquest text es proposa un tren d’altes prestacions i alta velocitat que uniria els trams Gandia-Dénia i Dénia-Alacant, segons s’afirma a la moció. Amb el problema afegit que només preveu parades a Oliva, Dénia i Benidorm, deixant de banda les reivindicacions des de diferents sectors de la societat de les comarques implicades (la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa i l’Alacantí) que el que volen és un tren de rodalies per a unir els diferents pobles i alhora connectar les dues grans ciutats valencianes.

En la moció presentada per Compromís es relata que aquesta solució aportada en l’estudi “no és, en cap de les seues variants, satisfactòria” i tampoc “és, en cap cas, acceptable perquè no es basa en un tren de rodalia real i vertebrador del territori, sinó en un tren d’alta velocitat que faça de llançadora de l’AVE des de València i Alacant, que sols arribaria als centres turístics més importants i deixaria de banda els interessos de les persones de les comarques afectades, creant un greu efecte túnel i centrant-se únicament en termes de rendibilitat econòmica i no de prestació de servei públic”.

Si voleu consultar la moció completa només heu de punxar al següent enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa