Diari La Veu del País Valencià
Bolbaite rebutja homenatjar Estellés per ser catalanista a més no poder
Europa Press / València

El consistori ha fet públic un comunicat en el qual justifica la seua decisió perquè l’escriptor ha estat un “ferm defensor de la unitat lingüística entre valencià i català”, fet que suposa “negar la pròpia existència de l’idioma valencià”.

El regidor de Cultura i tinent d’alcalde del municipi, Joaquín Serrano, ha assenyalat que “és un contrasentit que una institució creada per a defensar, difondre i vetllar per la llengua valenciana faça homenatges de cap tipus a un autor catalanista a més no poder, com demostra el fet que rebera el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya”.

Serrano ha asseverat que el poeta “no ha tingut empatx a proclamar que valencians i catalans pertanyen a una mateixa comunitat nacional, i va arribar a demanar l’autodeterminació d’aquesta entelèquia dels Països Catalans”. A més, ha afegit que Estellés “negava la pròpia existència de la llengua valenciana”, per la qual cosa no creu que siga mereixedor de “cap homenatge per part de les institucions valencianes”.

Sobre aquesta qüestió, el regidor ha declarat que el que Estellés defensava era “la llengua catalana”, i ha subratllat que la legislació és “clara i unànime” pel que fa al reconeixement de la idiosincràsia de l’idioma valencià, “diferent i diferenciat” de la resta de llengües oficials de l’Estat espanyol.

Amb aquest propòsit, l’Ajuntament de Bolbaite ha advertit en un comunicat que l’idioma valencià “ha de tenir un reconeixement i un respecte” per fer seure les seues bases sobre la voluntat del poble valencià i la inqüestionable realitat des del punt de vista històric, legal i sociològic”. De la mateixa manera, Serrano no ha descartat donar trasllat de l’acord a altres institucions “perquè seguisquen els passos del seu municipi”.

Comparteix

Icona de pantalla completa