Diari La Veu del País Valencià
Les Corts rebutgen les esmenes a la totalitat de PP i C’s al pressupost de 2017
RedactaVeu / EP / València

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimarts les esmenes a la totalitat als pressupostos de la Generalitat de 2017 presentades pel PP i Ciudadanos, que creuen que són “súper ficticis” i “irreals”, respectivament. Així, els pressupostos continuaran la seua tramitació parlamentària, després de rebutjar PSPV, Compromís i Podem ambdues esmenes.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha demanat el vot favorable a la presa en consideració d’uns pressupostos “clars” que aposten per la “reconstrucció de l’economia valenciana” i que tracten de “fer millor la vida dels valencians de hui i assegurar un futur per als valencians de demà”.

José Soler.

Ibáñez (PP): ‘El pressupost convertirà Puig en expresident”

El diputat ‘popular’ Rubén Ibáñez ha assegurat que enguany el Consell s’ha “superat” amb un pressupost “súperfictici” que és “la constatació d’un govern fracassat” i “un compte arrere per a convertir a (Ximo) Puig en expresident i el seu govern en oposició”.

Rubén Ibáñez.

El diputat ha criticat la inclusió dels 1.325 milions reivindicatius, al mateix temps que ha advertit que “els invents de hui són les retallades de demà”. També ha criticat l’”opacitat” del pressupost que, segons ha dit, “oculta que Presidència té 50 milions per a contractes d’accions de comunicació i campanyes d’inserció publicitària” i s’ha preguntat “on està la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació” en el pressupost com a tal: “Crec que no està conscientment, per a no saber el pressupost, balanç i memòria”.

Muñoz (PSPV): ‘Assumisquen que el PP està en l’oposició’

Des del PSPV, el diputat José Muñoz ha començat la seua resposta advertint Ibáñez que “li han donat el pressupost de 2014” i l’ha acusat d’haver pronunciat “un enfilall de mentides, falsedats, dades manipulades i tergiversació”. “Assumisquen que estan en l’oposició i que hi ha partits que venim a dir la veritat”, ha asseverat. Ha retret als ‘populars’ que parlen de pressupostos ficticis tot i que ells, per exemple, van pressupostar de 2008 a 2014, ingressos per més de 2.000 milions d’euros en venda de patrimoni i en van executar 442.000.

“Parlen de pressupostos ficticis? Era el que els agrada, tenir pressupostos en a i en b; la comptabilitat b és la que realment funcionava”, ha dit, per a defensar que els comptes de 2017 posen sobre la taula l’infrafinançament amb eixos 1.325 milions.

David Muñoz.

També ha censurat que parle de pressupostos “poc fiables” precisament “el partit que va manipular els comptes públics de dèficit sanitari” presentats davant Brussel·les. “Cal veure-ho en perspectiva, els dos únics Estats investigats Grècia i Espanya, i Espanya per culpa de vostès”, ha remarcat Muñoz, que ha retret que el Govern espanyol haja cobrat la multa de quasi 19 milions al País Valencià per la “gestió calamitosa” del PP.

Així mateix, ha criticat que Ibáñez “confonga pressió fiscal amb lluita contra el frau” perquè la recaptació en impostos s’ha incrementat per eixa lluita i no per l’augment d’impostos, ha dit.

C’S: “Què farà el Consell si els 1.325M€ no arriben?

Per la seua banda, el diputat de C’s David de Miguel ha defensat l’esmena del seu grup atès que l’any passat van donar un vot de confiança i van ser “ingenus” perquè s’ha demostrat que “eixa irresponsabilitat forma part de la raó de ser d’aquest Consell”. Malgrat admetre que existeix un problema d’ingressos, ha qüestionat els 1.325 milions “reivindicatius” i ha ironitzat en instar a incloure’n directament 2.400. “Això ho pague jo”, ha agregat, per a alertar que “eixes partides fantasma mai seran reals”.

Així, s’ha preguntat què farà el Consell si eixos milions no arriben: “Què farem, deute, retallades, FLA o les tres alhora?”. En aquest sentit, ha indicat que en aquest escenari “el problema d’ingressos també serà un problema de despeses”. Per a De Miguel, els comptes són “una declaració d’intencions que veiem impossible complir, un brindis al sol que emmalalteix del més mínim rigor pressupostari”.

Mollà (Compromís): “PP i C’s no confien la reforma del model de finançament’

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha criticat que es faça “broma” amb la reivindicació del model de finançament perquè “afebleix la unitat d’acció”, s’ha preguntat si PP i C’s no confien que eixa reforma es produïsca en 2017.

Mireia Mollà.

També ha instat els parlamentaris de la formació taronja a fer esmenes i detallar en quina part del pressupost retallarien eixos 1.325 milions. “Facen el treball al senyor Montoro”, ha indicat, per a remarcar que “cal situar-se, no val treballar en l’ambigu”.

Torres (Podem) a C’s: ‘No vulguen ser la cara simpàtica del PP’

Des de Podem, David Torres ha indicat que malgrat que al seu grup tampoc li agraden els pressupostos, els millorarà a través d’esmenes parcials i ha enlletgit el PP i C’s que amb les seues esmenes donen suport a la llei d’estabilitat pressupostària “tan injusta” i ha alertat que cada vegada ambdues formacions s’assemblen més. “No vulguen ser la cara simpàtica del PP”, ha dit a Ciudadanos.

David Torres.

José Muñoz ha admès, per la seua banda, que la partida reivindicativa pot considerar-se “poc ortodoxa” però no fictícia perquè eixos ingressos pressupostats “deixen de ser ficticis quan es converteixen en realitat política de necessitat de finançament” i la seua eliminació “comportaria moltíssim sofriment social”. “No facen seguidisme d’aquell PP que representa el passat”, els ha reclamat.

Comparteix

Icona de pantalla completa