Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘La realitat del nostre País és més comarcal que provincial’

Xavier Pérez / Alzira.

Alzira acull aquesta setmana la Conferencia Internacional de Mancomunitats en què participen 25 països amb l’objectiu de donar a conèixer les experiències d’associacionisme intermunicipal com a fórmula de prestació de serveis en diferents indrets. Les jornades es desenvolupen en el marc dels actes del XX Aniversari de la Mancomunitat de la Ribera Alta.

Per aquest motiu, les màximes autoritats del País Valencià, com el president Ximo Puig; el president de la Diptuació de València, Jorge Rodríguez; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, i altres presidents i alcaldes com el d’Alzira, Diego Gómez, han assistit hui a la capital de la Ribera, on s’ha celebrat la inauguració de la conferència.

El president del Consell, Ximo Puig, ha declarat que Alzira “hui és el centre de les mancomunitats, un ens que ha sigut un element de cohesió territorial, per a sumar sinèrgies i millorar els serveis públics de la manera més eficaç possible”.

Puig ha recalcat que, “a més a més, al nostre País hi ha un sentit comarcal molt fort” i, sobre la compatibilitat de diputacions i mancomunitats, el president ha assenyalat que en aquests moments “són compatibles. Hem de buscar l’optimització de les institucions pensant en els ciutadans, perquè al final allò important és la ciutadania. En el nostre País, l’estructura provincial no dóna resposta a la nostra realitat, que és més comarcal que provincial”.

Puig ha posat com a exemple les entitats “supracomarcals” com les comarques centrals, encara que no hem d’oblidar que la Diputació de València té una mirada molt positiva de les comarques.

El president ha deixat ben clar, també, que als ajuntaments “és on resideix la màxima fiscalitat i la participació i, per això, el Govern posarà en marxa el Fons de Cooperació Autonòmic per als ajuntaments, una promesa que va fer el PP l’any 1999. A més a més, també es posarà en funcionament la llei de mancomunitats, que donarà mes rellevància a aquest ens, i es treballarà per a millorar els serveis públics.

Respecte del trasllat de competències de la GVA a les mancomunitats, Ximo Puig ha dit que en aquests moments “s’està fent amb els ajuntaments. S’està duent a terme un procés de descentralització, com en els serveis socials. Jo sóc un convençut de l’àmbit local. Per tant, la Generalitat està disposada a col·laborar permanentment amb ajuntaments i mancomunitats”.

Per la seua banda, Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València, ha afirmat que des de la Diputació “s’ha creat, per primera vegada, una àrea gestionada per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, que parla de la comarcalització. Pensen que és la millor manera d’organitzar-se, sobretot per als pobles més menuts, i mancomunar serveis”.

Rodríguez també ha recalcat que des de la Diputació es convoquen subvencions per a treballar “braç a braç” amb les mancomunitats.

Sobre la duplicitat d’administracions, el president de la Diputació ha dit que la seua postura “és molt coneguda; a Espanya hi ha un galimaties competencial absolut que és molt difícil d’entendre”.

Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, ha mostrat la seua satisfacció per la celebració d’aquestes jornades i ha manifestat sobre el futur de les mancomunitats que “ hem de definir el futur, què volem ser. Crec que nosaltres estem capacitats per a ser uns grans dotadors de serveis a la ciutadania”.

Peláez ha recalcat que la llei de comarcalització ha “posat un poc d’odre en les nostres mancomunitats i reconeix la singularitat de les diferents mancomunitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa