Diari La Veu del País Valencià
Sor Isabel de Villena és la protagonista del Dia del Llibre Valencià
EP / València.

La Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) celebrarà, diumenge que ve, 20 de novembre, el Dia del Llibre Valencià, un esdeveniment amb què es vol “reivindicar” la literatura escrita en valencià donant a conèixer els seus escriptors i familiaritzant els lectors amb els seus llibres, segons han informat en un comunicat responsables d’aquesta iniciativa.

Per això, Sor Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià, serà la protagonista aquest any, en què es comptarà amb una jornada de portes obertes al Real Monestir de la Santíssima Trinitat de València, on aquesta fou abadessa i on escrigué Vita Christi: “Un dels llibres més importants del Segle d’Or Valencià”.

Aquesta peça va ser publicada després de la seua mort a València, el 1497, per l’abadessa que la va succeir, Aldonça de Montsoriu. Els organitzadors de la jornada han assenyalat que “aquesta obra, fonamental de la literatura valenciana, mostra la vida de Jesucrist en relació amb les dones que el van acompanyar des d’una perspectiva feminista molt avançada per a la seua època”.

Programació

Les activitats programades per a commemorar el Dia del Llibre Valencià començaran a les 12 hores amb la inauguració de la jornada, que comptarà amb la presència de representants de la vida política i cultural valenciana, han apuntat els organitzadors.

A continuació, les autores Manola Roig i Rosa Roig glossaran la figura de Sor Isabel de Villena i llegiran alguns fragments de Vita Christi acompanyades per Enric Casado amb la guitarra. Aquesta lectura servirà d’introducció a les diferents visites guiades que es realitzaran pel monestir al llarg del diumenge “de manera excepcional i totalment gratuïtes”.

Per a participar en aquestes visites és necessari inscriure’s prèviament, atès que les places són limitades, en la següent web.

Exposició ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’

Els organitzadors de l’activitat han destacat que els participants en aquesta jornada també podran visitar l’exposició ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’, instal·lada per a l’ocasió en el refectori del monestir.

L’exhibició tracta de “donar visibilitat a les escriptores valencianes que des del segle XV fins a l’actualitat han escrit” al País Valencià, “refent d’una forma senzilla els relats de vida de les dones que han conformat la tradició literària” valenciana, han assenyalat els organitzadors.

Dia de la publicació del Tirant lo Blanc

El Dia del Llibre Valencià se celebra cada 20 de novembre per a commemorar la primera edició del Tirant lo Blanc, obra publicada en la ciutat de València el 20 de novembre de 1490 i escrita per Joanot Martorell entre 1460 i 1464.

Comparteix

Icona de pantalla completa