Diari La Veu del País Valencià
Compromís no participarà en l’acte d’apertura de la legislatura per la presència de Felip VI

ACN / València.

Els senadors de Compromís Carles Mulet i Jordi Navarrete han comunicat que no participaran, aquest dijous, en el ple solemne d’inici de la dotzena legislatura de les Corts Generals espanyoles.

Segons ha informat la coalició a través d’un comunicat que recollia les declaracions del senador Carles Mulet, els representants de Compromís es mostren en desacord amb el fet que l’inici de la legislatura estiga “beneït” pel rei Felip VI, a qui consideren “una persona que hereta el seu càrrec per gràcia divina”, que no ha estat triat per la ciutadania “ni directament ni indirectament”.

En opinió dels senadors, és “una rèmora de principis polítics amb els quals no podem estar d’acord”. Mulet ha afegit que “amb el màxim respecte a les institucions, la realitat és que Felipe VI va accedir a la prefectura de l’Estat sense passar per cap procés electoral”. El senador afegeix que el Rei és “el cap visible simbòlic d’un Estat, en el qual ningú va tenir en el seu moment la llibertat de poder escollir el model del prefectura i on més de la meitat de la gent que hi vivim no hem pogut votar la carta magna en vigor, un text legal que no atén les necessitats actuals de la gent que viu en l’Estat espanyol”.

Per aquest motiu, el senador entenen no té cap sentit “un acte solemne com aquest, que perpètua una monarquia que no ens representa”. Mulet assenyala que, a més, aquest acte suposa una despesa de diners públics perfectament prescindible. Respecte d’aquest fet, remarca que cada senador que es desplace fins al Congrés, “per a simplement un acte protocol·lari que reforça el paper simbòlic de la monarquia”, serà una despesa de diners púbics en desplaçaments, bé siga en transport públic (trens, taxis) o en quilometratge, “a més de les desfilades militars i les despeses totalment innecessàries”.

Carles Mulet finalitza el comunicant indicant que la coalició aspira “a un model territorial just i solidari i a una democràcia plena on tots els càrrecs, començant pel cap de l’Estat, siguen iguals davant la llei i d’elecció per part del poble, que és on resideix tota la sobirania”. Mulet assenyala que, en aquest sentit, “davant actes que van en sentit contrari, totalment innecessaris, que no ens esperen, estarem treballant amb la gent, a peu de carrer, aquest dia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa