Diari La Veu del País Valencià
Sanitat demana a Ribera Salut informació per l’escàndol del desviament de beneficis milionaris
RedactaVeu / EP / València

La Conselleria de Sanitat Universal ha demanat aquest dimecres a Ribera Salut documentació i informació per a conèixer si va facturar comissions a través d’una empresa, sense coneixement de la Generalitat valenciana i per la compra de productes farmacèutics en els hospitals públics que gestiona.

La titular d’aquest departament autonòmic, Carmen Montón, ha assenyalat que s’ha sol·licitat a aquesta firma “tota la informació respecte a la seua relació amb l’empresa B2B”, entre altres documents, “contractes, finançament i el pla financer”. Montón s’ha pronunciat d’aquesta manera en els passadissos de les Corts Valencianes, preguntada per aquest assumpte.

Aquest requeriment de Sanitat Universal a Ribera Salut es produeix a partir de la informació publicada per ‘El Español’ sobre el desviament per part d’aquesta UTE de “beneficis milionaris d’hospitals públics a l’esquena de l’administració” i mitjançant “una empresa intermèdia anomenada B2B Salut” que facturava “comissions confidencials a diferents laboratoris que venen els seus productes en hospitals públics”.

Més de 10 milions facturats a l’esquena de l’administració

Segons publica aquest dijous l’esmentat rotatiu, B2B Salut és una central de compres creada en 2009 i que des de llavors factura comissions confidencials a diferents laboratoris que venen els seus productes en hospitals públics. En total, i segons les mateixes fonts, l’empresa “ha facturat en sis anys 10,6 milions d’euros sense que la Generalitat Valenciana tinguera coneixement que responien a comissions cobrades a farmacèutiques”. “El mètode és senzill –explica el diari-: d’una banda, hospitals com el d’Alzira, Elx o Torrevella -que donen cobertura a 636.440 pacients potencials- compren medicaments a un preu ‘oficial’ marcat pels laboratoris. Eixe és el valor que audita la Generalitat Valenciana, encarregada de la concessió i que ha de controlar el benefici obtingut per Ribera Salut”.

No obstant açò, d’altra banda, els mateixos laboratoris reben de forma periòdica una factura girada per una empresa diferent, una companyia anomenada b2b, també propietat de Ribera Salut i que funciona com una central de compres. Amb ella, laboratoris i empreses farmacèutiques han signat un acord confidencial, segons ‘El español’: “Un contracte que els obliga a abonar en efectiu part dels diners que cobren dels hospitals com un percentatge de vendes. Una comissió que en el cas de medicaments concrets supera el 25% i que fins al moment era desconeguda per la Conselleria”. En l’últim any, l’empresa intermediària va declarar una facturació bruta de 4,5 milions d’euros.

Mapa de clients de B2B Salut, segons la pàgina web d’aquesta central de compres, entre els quals figuren els hospital d’Alzira, Manises, Torrevella, Dénia i Elx.

Montón: “Açò constata la falta de control per part del PP de les concessions sanitàries al País Valencià”

La consellera ha comentat que aquesta notícia “ve a determinar i a constatar la falta de control per part de l’antic govern del PP” i “l’opacitat amb la qual s’ha dut a terme el règim de les concessions sanitàries” al País Valencià i “la connivència que hi havia entre l’anterior administració del PP i les empreses” adjudicatàries de la gestió de serveis públics.

Carmen Montón ha destacat que “eixa etapa ja es va acabar”, i ha insistit en el requeriment de “tota la informació” fet a la UTE Ribera Salut “per a aclarir aquesta situació”. La responsable autonòmica ha ressaltat que “la sanitat, la salut, no pot ser un negoci” i ha subratllat “l’aposta del Consell actual per la gestió directa de la sanitat valenciana”.

Així mateix, preguntada per si el seu departament té constància que efectivament s’estava produint el cobrament i la facturació de les citades comissions, Montón ha indicat que s’ha de fer aquest pas previ de requerir la informació a la UTE Ribera Salut per a conèixer les dades.

Sanitat Universal realitza aquesta sol·licitud d’informació atenent al contracte de gestió de servei públic per concessió entre aquest departament de la Generalitat i la UTE i per a vetllar pel compliment de l’establit en aquest acord. La Conselleria dóna un termini màxim de 15 dies naturals a partir de la recepció del requeriment perquè li siguen facilitades les dades que demana.

Entre aquesta informació reclama el contracte entre Ribera Salut i B2B Salut, el nombre d’operacions que la concessionària ha dut a terme a través d’aquesta mercantil com a central de compres i per a l’adquisició de productes sanitaris en els anys 2014 i 2015, així com una còpia de les factures corresponents i la relació de treballadors de la firma que presten serveis en la concessió. Igualment, demana saber si la UTE coneix el pagament i cobrament de possibles comissions que podria haver percebut la citada signatura.

La titular de Salut Universal amb el president Ximo Puig.

La titular de Salut Universal ha afirmat que espera que “hi haja una bona col·laboració” per part d’eixa empresa ja que “si no haurem de recórrer a altres vies” per part de l’administració valenciana per a conèixer la informació sol·licitada.

“En tot cas, que nosaltres a hores d’ara, davant el que s’ha publicat, estem fent eixe requeriment d’informació, ja demostra que el que no estiga en el nostre poder d’etapes anteriors significa que hi ha hagut una desídia i opacitat en la gestió d’aquest model de concessió sanitària” en anteriors etapes de la Generalitat, ha agregat la consellera.

Fran Ferri: “S’ha fet negoci amb la salut de tots per a benefici propi”

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha indicat, respecte a la informació publicada, que açò demostra el que “sempre” ha denunciat la seua formació, “que hi ha hagut uns pocs que han fet negoci amb la salut de tots per a benefici propi”.

Ferri ha assenyalat que “açò passa quan anem a models de gestió privada com el cas de Ribera Salut”, en els quals “es posa per davant de la salut dels ciutadans els beneficis d’uns pocs”. “Nosaltres defensem un model totalment diferent”, perquè “cada euro que s’inverteix en sanitat, en salut, vaja directament a la salut dels ciutadans i de les ciutadanes i no passe com en aquest cas”.

El diputat autonòmic ha criticat que “mentre aquestes concessionàries encara deuen a la Generalitat més de 260 milions d’euros en qualitat de deutes per diferents factors, estaven falsejant els seus comptes i tenint beneficis extraordinaris fora del que són els seus comptes oficials”. “Deuen a la Generalitat, a l’erari públic, i d’altra banda s’estan beneficiant amb uns beneficis extraordinaris a través de comissions dels seus proveïdors”, ha censurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa