Diari La Veu del País Valencià
Climent planteja que el comerç tinga un nombre de festius ‘obert’ segons l’estació de l’any

Redactaveu / València.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha advocat aquest dimecres per aconseguir en el pròxim Observatori de Comerç una solució “consensuada” per als horaris comercials que “podria passar per pactar un nombre de festius oberts en determinades estacions de l’any”.

Climent ha proposat que “la millor opció per a “una solució més o menys definitiva del problema dels horaris comercials, és arribar a un pacte global de tot el sector. Des del minut zero és el que estem intentant fer. No serà fàcil ni es farà d’un dia per a l’altre. El que sí que està clar és que ha arribat el moment de traçar, almenys, el camí de la mà de tots els agents implicats”.

Rafa Climent ha explicat que “es tracta d’una matèria especialment sensible on es troben enfrontats interessos i perspectives diferents, com el xicotet comerç, grans superfícies, consumidors, administracions i treballadors, on tots els agents són necessaris però no tots disposen dels mateixos recursos. Per això, en compliment del Pacte del Botànic, l’atenció primària s’aplicarà sobre el comerç de proximitat, el més feble, però el que genera vida, arrels i convivència i sobre els treballadors del sector, molts d’ells amb contractes precaris, que tenen dret a la conciliació i que són els que pateixen en primera persona l’obertura en festius i diumenges “.

El conseller ha inaugurat aquest matí la ‘Jornada de Debat sobre els horaris comercials’, organitzada per CCOO, en què representants de les administracions, patronals de comerç, organitzacions ciutadanes i partits polítics han debatut sobre els pros, contres, i conseqüències de l’obertura en diumenge i festius.

Rafa Climent ha apuntat que “al mateix temps s’ha de treballar en una via de caràcter més polític, i intentar canviar la llei estatal de les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) a Madrid, ara que hi ha un panorama parlamentari diferent. Aquesta llei ha provocat discriminació entre diferents centres comercials de la mateixa ciutat, indefensió dels xicotets i mitjans comerços, que com els seus competidors més grans obrin sempre, es veuen obligats a obrir. També ens enfrontem a un maremàgnum jurídic que frega l’absurd amb sentències que reconeixen que la llei de les ZGAT està mal feta “.

En aquest sentit, “el grup Compromís presentarà una proposició no de Llei al Congrés dels Diputats per acabar amb el model arbitrari de les ZGAT, que podria donar seguretat jurídica al Comerç i donar més competències a les administracions autonòmiques”.

El conseller ha proposat “demanar en paral·lel l’anul·labilitat de les Zones de Gran Afluència Turística, tal com apunta el Consell Jurídic Consultiu en el seu dictamen, el qual és molt crític amb les resolucions de declaració de ZGAT fetes per l’anterior govern. També els serveis jurídics de la Conselleria ho estan estudiant”.

Mobilitzacions

Com a representant de l’Ajuntament, l’edil responsable de l’àrea de Comerç, Carlos Galiana, ha reconegut que “van pecar d’entusiasme” quan van arribar al govern i es van comprometre a reduir les ZGAT en la ciutat, encara que ha posat en valor l’acord aconseguit al desembre en l’Observatori de Comerç Local pel qual es va acordar establir dues úniques àrees d’obertura. “Era un bon punt de partida”, ha destacat.

Galiana ha subratllat que el consistori seguirà “batallant” per a restringir les obertures, perquè “no milloren ni l’ocupació ni l’activitat comercial”. De fet, ha manifestat que pot ser que “haja arribat el moment de fer mobilitzacions”.

Per al secretari general de CCOO PV, Paco Molina, tampoc hi ha cap raó econòmica que puga justificar que “se sotmeta un treballador” a no gaudir de la seua família els festius ja que ha subratllat que “la capacitat de consum està limitada i el poder adquisitiu de les famílies és el que és i no canvia” i les obertures els diumenges “no poden aspirar a rellevar les places de poble o els carrers majors”.

Des de la Confederació Valenciana de Comerç (COVACO), Amparo Barroso ha lamentat que s’hagen fet “molt malament les coses a València i Alacant” amb el tema dels horaris comercials i ha mostrat el seu “rotund suport” al Consell per a “rectificar una mesura mal adoptada”. “Les ZGAT han de respondre a criteris de demanda de turistes però resulta curiós que ciutats com Barcelona o Sevilla no tinguen una normativa tan àmplia com la que tenim nosaltres”, ha puntualitzat.

Per tant, al seu parer, en aquesta qüestió subjau una transformació del model social promogut per les grans superfícies, per la qual cosa ha advocat per establir una única ZGAT perquè no veu raons econòmiques que justifiquen l’obertura en diumenges i festius.

Comparteix

Icona de pantalla completa