Diari La Veu del País Valencià
Dos mesos d’espera, de mitjana, per a poder expedir el DNI al País Valencià
Anna M. Mollà / València

A pesar que CCOO està denunciant des de març greus problemes en l’expedició del DNI, actualment quasi totes les unitats estan col·lapsades i no es dóna cita per a obtenir-lo o renovar-lo fins a d’ací dos mesos. “El caos que es va iniciar a Madrid s’ha estès a la resta del territori nacional, cosa que no era molt difícil de preveure”, denuncia el sindicat.

D’aquesta manera, al País Valencià la pitjor situació es dóna en les oficines de Castelló i Vila-real, on no es pot obtindre cita prèvia fins al 16 de gener, igual que en certes oficines de la demarcació d’Alacant (Elx, Oriola,Torrevella), mentre que en altres com Benidorm, la cita està en el 16 de gener, o a Elda, on es dóna cita per al 10 de gener. A la demarcació de València, la cita a Paterna, Burjassot, Quart de Poblet o Gandia està a l’inici de l’any.

La Veu ha parlat amb Vicente Solaz, responsable de comunicació de la Federació de Serveis a la Ciutadania, i ha assegurat que la situació al País Valencià està “més o menys en el mateix nivell de col·lapse que la resta de l’Estat”, encara que ha destacat que hi ha altres territoris que estan pitjor.

Solaz ha remarcat que “ací es podria dir que estem quasi com la mitjana, que són dos mesos, que és el que et permet el sistema”, el que vol dir que si alguna oficina està en aquest cas de col·lapse si “intentes demanar una cita, no pots”, perquè no apareixen més de dos mesos, ja que el sistema informàtic no ho permet.

Però podria donar-se algun cas d’algun lloc on es pot trobar cita prèvia abans. Solaz ha explicat a La Veu que “hi ha un xicotet truc que està utilitzant l’administració que és alliberar algunes cites, és a dir, agafen algun policia o algun funcionari, que potser estava de baixa i s’ha incorporat, i aleshores el posen a fer DNI durant el mes de novembre. Aleshores, s’ha donat el cas que la setmana passada apareixia que estava per a gener i ara apareixen uns quants dies el 23, 25 o 26 per al mes de novembre i potser apareix només un dia en desembre, de forma aleatòria”.

A més, ha explicat també que s’està utilitzant la policia nacional, en molts casos, amb funcions d’administratius, “en lloc d’estar al carrer amb temes de seguretat, estan en temes de DNI per falta de personal” ha remarcat Solaz.

Menys funcionaris i més documents per expedir

Per a CCOO, segons han informat en un comunicat, la Direcció General de la Policia (DGP) i el Ministeri de l’Interior “han d’assumir d’una vegada que la situació per la qual travessa l’expedició del DNI té el seu origen en la pèrdua d’ocupació pública, al mateix temps que s’ha anat incrementant el nombre de documents que s’expedeixen. Dels 4,9 milions en 2006 es va passar a 6,8 milions en 2011 i, si tenim en compte que el DNI és un document de caràcter cíclic que es renova cada 5 o 10 anys, els pics d’expedició es repetiran seguint aquest ritme. Açò, unit a la falta dels mitjans materials adequats per a aquest volum d’expedicions i a la nefasta planificació i gestió dels recursos, fa que actualment la situació siga insostenible”.

El que plantegen els responsables de la DGP, en reunió amb les organitzacions sindicals, és una solució temporal “per a eixir del pas”, sense tindre un projecte de gestió a mitjà i llarg termini que evite que açò es torne a produir. Per a CCOO, oferir hores extres sense límit als funcionaris i funcionàries del DNI, però també al personal policial —amb el període de formació corresponent pagat en aquest cas com a hores extres— no és la solució.

“D’altra banda, reclamar ara al Govern entrant que es cobrisquen 504 llocs vacants a càrrec de l’Oferta d’Ocupació Pública de 2016, com també planteja la DGP, aniria en la línia d’anar trobant solucions a mitjà-llarg termini, però no desembossaria la situació actual, perquè, amb sort, la incorporació d’aquests nous empleades i empleats públics no seria possible fins a ben avançat el 2017. En qualsevol cas, la xifra de llocs suposadament sol·licitats segueix sent insuficient” assegura el sindicat.

Imprescindible una Oferta d’Ocupació Pública extraordinària

CCOO considera que és imprescindible aprovar una Oferta d’Ocupació Pública extraordinària que permeta, almenys, cobrir la totalitat de llocs de personal funcionari de Cossos Generals vacants en aquests moments en la DGP (entorn dels 1.200). A més, la renovació d’equips informàtics en les oficines del DNI ha de dur-se a terme amb la major celeritat.

D’altra banda, CCOO adverteix que “si el nou equip de Govern segueix per la senda de la destrucció de l’ocupació pública i d’obrir la porta a externalitzacions i privatitzacions en les Administracions, malament anem. La ciutadania necessita i exigeix serveis públics de qualitat, eficients i puntuals”.

Casos concrets

El sindicat recorda que el DNI és un document obligatori i imprescindible, no solament per a realitzar tràmits amb l’Administració o viatjar, sinó també per a contractes de treball, gestions bancàries, judicis o certs casos d’assistència mèdica. “Fins i tot ens ha arribat el cas d’una persona que no ha pogut començar a rebre un tractament de quimioteràpia perquè li havien robat el DNI i, si no fóra pel compromís de les empleades i empleats públics que li han tramitat el document de forma urgent, hauria d’esperar una cita a mitjan gener de l’any que ve”. I també s’ha donat un altre cas en què “hi havia una persona a qui li havia faltat un familiar i quan anava a fer-se càrrec del difunt li van demanar que s’acreditara. En acabant, va haver d’anar a fer-se el DNI i tampoc li’l donaven” ha explicat Solaz per a La Veu.

Empleats públics en condicions precàries

També incideix que la culpa no és de la ciutadania —com va arribar a manifestar als mitjans de comunicació algun responsable de la DGP—, ni molt menys de les empleades i empleats públics, que no solament estan treballant en condicions precàries, sinó que pateixen, a més, diàriament, la pressió del públic que no veu ateses les seues necessitats.

“Els pugen el número de persones que han d’atendre, també les cues i sobretot el tema que en algun moment el ciutadà arriba amb problemes”, ha explicat Solaz en resposta a La Veu. Perquè arran de la tardança en la renovació hi ha certa gent que respon amb agressivitat, assegurava el responsable de comunicació. Aleshores “eixa agressivitat amb la qual va el ciutadà, la rep el funcionari, encara que no arriba als extrems d’agressions, ni molt menys arriba als extrems de l’oficina del SEPE, però sí que es nota”, un col·lectiu, aquest últim, que “també va just de funcionariat”, segons ha apuntat Solaz.

Comparteix

Icona de pantalla completa