Diari La Veu del País Valencià
Agró demana mesures urgents davant l’estat ‘alarmant’ de l’Albufera
RedactaVeu / València

Durant el mes de novembre s’ha produït un “alarmant descens” del nivell de la llacuna del Parc Natural de l’Albufera de València, motiu pel qual Acció Ecologista-Agró s’ha adreçat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i a la Conselleria d’Agricultura, “per a demanar explicacions”.

L’entitat ecologista ha expressat en un comunicat de premsa la seua “preocupació” davant l’alarmant nivell de l’Albufera de València, que es troba actualment 35 centímetres per sota del nivell que tenia en novembre de 2015 “i, fins al moment, les dues administracions competents en matèria hídrica en el parc natural no han mogut ni un dit”, segons AE-Agró, que denuncia “la desídia” de la CHX i la Conselleria i sol·licita la creació “urgent” d’una comissió de gestió hídrica.

Segons AE-Agró, el Parc Natural de l’Albufera de València “necessita més aigua i una gestió més eficient per a garantir la seua funcionalitat ecològica”.

Perjudici “greu” per a les aus i “possible mort massiva de peixos”

Pel que fa a l’estat de la llacuna, Agró posa de manifest que a pesar de la inundació hivernal, coneguda com Perellonà, els nivells de la llacuna es troben actualment 35 centímetres per sota del nivell que tenia en novembre de 2015. “I aquest descens, que afecta el conjunt del parc natural, podria ocasionar un greu perjudici per a les aus en pas migratori o hibernants, i s’incompliria així els compromisos i els criteris mediambientals per a rebre les ajudes del Pla de Desenvolupament Rural (PDR)”, assegura.

A més a més, i degut a la manca de nivell, “és possible que els camps d’arròs estiguen agafant ja aigua de la llacuna per a la inundació hivernal”. Tenint en compte la possible elevada conductivitat i la presència de cendres, derivades de la crema de la palla d’arròs, aquesta situació “podria derivar en la pèrdua de qualitat de l’aigua i la mort massiva de peixos”, alerta. També, en la proliferació de les comunitats d’algues, principalment de cianobacteris tòxics potencialment productors de microcistines, que ja comencen a detectar-se en la superfície de la llacuna.

Des d’Acció Ecologista-Agró no sols han expressat la seua “preocupació” per la situació actual que travessa l’Albufera, sinó que denuncien “la desídia” de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, les dues administracions responsables de la gestió hídrica del parc natural.

Davant això, demanen “una major coordinació” entre aquestes administracions, les comunitats de regants i la Junta de Desguàs. A més a més, sol·liciten la creació urgent d’una comissió de gestió hídrica al parc natural, “on tots els actors interessats estiguen representats”, i més informació i transparència a les administracions competents en la matèria. “Perquè un aiguamoll d’importància internacional com l’Albufera no pot dependre dels sobrants que els regants gestionen sense cap tipus de regulació ni avaluació per part de la CHX i la Conselleria”, conclou el comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa