Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana defensa una nova RTVV, ‘100% en valencià’, davant la Generalitat

RedactaVeu / València.

Escola Valenciana ha arribat aquest dijous a la seua setena concentració davant el Palau de la Generalitat, en què en anteriors ocasions han centrat les seues reivindicacions en el drets lingüístics, més concretament en la competència lingüística del funcionariat. Però aquesta vegada han sumat a les seues peticions la d’un servei públic de radiodifusió i televisió amb continguts de qualitat desenvolupats en la seua totalitat en valencià. També han reclamat que els treballadors d’aquesta Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació hagen de posseir la capacitació lingüística adequada de manera indispensable.

En aquesta ocasió, extreballadors de Ràdio 9 i Canal 9 han donat suport a les demandes de l’entitat cívica per afavorir la implantació de la plena competència lingüística en valencià com a requisit per a accedir a la funció pública.

Tres anys sense RTVV

El proper 29 de novembre farà ja tres anys del tancament de RTVV. És per això que en la concentració mensual que realitza Escola Valenciana han volgut recordar aquesta efemèride, per a així remarcar la necessitat d’una ràdio i una televisió públiques íntegrament en valencià, de qualitat, entesa com un servei informatiu per a la ciutadania.

Concentració. Foto: Escola Valenciana.

El 35% en valencià és “insuficient”

A la Llei del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, no s’estableix que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació siga un servei públic completament en valencià. L’article 29.2 d’aquesta llei, publicada al Butlletí Oficial de les Corts Valencianes, amb data del 18 de juliol del 2016, preveu un “35 % del seu temps d’emissió anual a la difusió d’obres audiovisuals i cinematogràfiques de productores valencianes independents i producció original en valencià, sense perjudici que el mandat marc o el contracte programa contemplen exigències addicionals a fi de promoure la difusió d’obres valencianes i de productors independents i sense perjudici d’allò disposat en l’article 5.2 de la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual”.

Un percentatge que, des del punt de vista d’Escola Valenciana, qui treballa per la normalització del valencià des de fa més de 30 anys, és considerat d’“insuficient i contraproduent”, perquè aquesta entitat considera que “hauria de reflectir una graella de continguts desenvolupats 100% en valencià per a revertir el procés de substitució de la llengua i, així, assolir la normalització”, en paraules del portaveu d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

“Promoure el coneixement i l’ús de llengües estrangeres”

A la mateixa llei anteriorment mencionada, en l’article 5é del Títol I, es parla de “promoure la cohesió territorial i la diversitat lingüística mitjançant la difusió en valencià, que serà la llengua vehicular dels mitjans públics que depenguen de Generalitat Valenciana”. Però, en el punt següent, l’article 5é al·ludeix a “promoure el coneixement i l’ús de llengües estrangeres i de les altres llengües i modalitats lingüístiques de l’Estat”, una premissa que Escola Valenciana considera “contradictòria”, atès que “la resta de llengües de l’Estat espanyol tenen el seu àmbit d’ús en els respectius territoris i el valencià necessita d’un impuls fort i valent perquè es parle de forma quotidiana i en qualsevol situació a tot el País Valencià”, ha declarat Moreno durant la concentració.

Quant a les llengües europees, a les quals també es fa menció en aquest article, la Federació d’Associacions per la Llengua ha incidit en el fet que “l’ensenyament en valencià és garantia de plurilingüisme, per la qual cosa, cal potenciar l’ús social del valencià a l’escola, a la cultura, al carrer i als mitjans de comunicació, perquè facilita l’aprenentatge d’altres idiomes i, alhora, crear uns altres canals d’estudi de llengües estrangeres que no siguen la radiodifusió i televisió públiques de tots els valencians i valencianes”.

Els treballadors de RTVV també han estat presents en la concentració perquè consideren que “no podem ni hem de renunciar a cap dels nostres drets. Formem part de la societat valenciana, que té uns drets lingüístics als quals no volem renunciar, com tampoc renunciarem als nostres drets laborals en la mesura que som treballadors. Quan un sector perd drets, els perd el conjunt de la societat”, ha declarat la presidenta del Comité d’empresa de RTVV, Xelo Vicente.

La concentració, a més, ha comptat amb el suport d’STEPV-Intersindical Valenciana, Podem, ERPV, Plataforma pel Dret a Decidir, FAPA-València, CCOO PV i la Fundació FULL.

Comparteix

Icona de pantalla completa