Diari La Veu del País Valencià
Són ‘urgents’ 18 hm3 del Xúquer per a garantir la inundació hivernal de l’Albufera

RedactaVeu / València.

Davant els escassos cabals que estan circulant tant pel Xúquer com, especialment, per l’Albufera, que posen en perill el seu estat, la Mesa pel Xúquer –de la qual formen part ajuntaments, grups ecologistes, regants, sindicats agraris i representants de la societat civil– ha debatut aquesta situació aquesta cap de setmana.

La Mesa del Xúquer responsabilitza de la greu situació actual el Pla Hidrològic del Xúquer aprovat l’any passat, “que no dóna compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, ja que no garanteix el bon estat d’aquests ecosistemes aquàtics”. Aquest fet s’ha agreujat per la persistent sequera que afecta la demarcació del Xúquer des de ja fa temps i que ha posat de manifest les deficiències del Pla, tan sols un any després de la seua aprovació.

Davant els escassos cabals que estan circulant tant pel Xúquer com, especialment, per l’Albufera, “exigim uns règims de cabals ecològics adequats i suficients per a la conservació dels ecosistemes aquàtics”.

La Mesa també denuncia que els règims de cabals ambientals fixats en l’actual Pla Hidrològic de Conca “són incomplets, inadequats i insuficients per a contribuir a l’assoliment dels objectius de bon estat que constitueix la finalitat del pla, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua”.

Per altra banda, també lamenten que l’assignació de cabals consignada en l’actual Pla Hidrològic de Conca per al Parc Natural de l’Albufera és insuficient en quantitat i indefinida en termes de qualitat per a evitar el deteriorament del llac i per a revertir el seu mal estat. “Cal incrementar les aportacions d’aigua neta (almenys a 250 hm3/any, dels quals una proporció significativa hauria de vindre directament dels rius Xúquer i Túria), establir i garantir el compliment de nivells màxims de concentració de nutrients (especialment P) que arriben al llac per a revertir la situació d’hipereutrofització de les seues aigües així com per a eliminar els abocaments incontrolats i arrossegaments que segueixen arribant a aquest”.

Davant la greu situació de l’Albufera “demanem a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que envie una dotació de 18 hm3 del riu Xúquer amb caràcter d’urgència” per a garantir la inundació hivernal del Parc Natural de l’Albufera i evitar deterioraments addicionals als ecosistemes aquàtics i la biodiversitat.

L’Albufera, segons la Mesa del Xúquer, ha de tindre un règim de cabals amb una distribució de periodicitat almenys mensual, per tal de garantir en tot moment que arriben els cabals que necessita el llac per a la seua sostenibilitat. Tot això ha d’estar integrat en el PRUG i les normes de Xarxa Natura 2000 del Parc Natural. “És fonamental” que totes les administracions i parts interessades en l’Albufera coneguen i participen tant en el procés de determinació dels cabals ambientals que necessita l’ecosistema en cada moment de l’any com en el seguiment del compliment de dits cabals. En la mesura que siga necessari, el compliment dels règims de cabals haurà de garantir-se amb aportacions directes d’aigua neta procedent del Xúquer.

En resum, “és urgent” l’elaboració d’un Pla de Gestió de l’Aigua per a l’Albufera, en compliment d’allò que estableix la normativa del Pla Hidrològic de Conca, en el qual intervinguen i es coordinen totes les administracions implicades i totes les parts interessades.

Comparteix

Icona de pantalla completa