Diari La Veu del País Valencià
Rodríguez presenta els reptes de futur per a les diputacions
RedactaVeu / València

Per al president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, els reptes dels governs provincials passen per incrementar el grau de coneixement, introduir criteris objectius en la gestió i acabar amb el galimaties institucional que presenten les diputacions, com a eix de les duplicitats i, per tant, com a unes de les administracions prescindibles en l’organigrama estatal.

En aquests termes s’ha expressat Rodríguez durant la II Conferència de Presidents de Governs Provincials, que s’ha celebrat a Badajoz.

Sobre la base de l’equilibri entre territoris i el dret a viure on cada ciutadà decidisca, Rodríguez té clar que, independentment del nom de la institució que gestione aquests recursos d’origen estatal, és fonamental que existisca eixe ens que garantisca els serveis bàsics als municipis, especialment als de menys de 5.000 habitants. “Tant de bo el problema d’Espanya foren només les diputacions, però, malauradament, l’absurd del repartiment competencial és molt més ampli”.

El màxim responsable de la Diputació de València ha exposat la seua visió de futur per a aquests governs intermedis que passa per un “traspàs progressiu de competències”, i, en últim terme, per una reforma constitucional que “determine de forma clara les responsabilitats i funcions de cadascuna de les institucions de l’Estat”.

Aquesta visió de futur és a llarg termini, i per això Rodríguez es centra en els reptes proposats a Badajoz, el primer dels quals es tradueix en fer conèixer als ciutadans “els serveis que presten les diputacions i a qui arriben, ja que és difícil que ens vulguen si no ens coneixen”, segons el president.

La segona qüestió de què parla el president de la Diputació és el canvi de paradigma en la gestió d’aquests governs provincials, que, en el seu cas, s’ha posat de manifest amb la introducció de “criteris objectius en els plans provincials, que han acabat amb la llosa del caciquisme”, segons Rodríguez. L’aposta és seguir treballant per una administració “cada vegada més clara, transparent i objectiva i superar, com més prompte millor, la mala reputació que ens impedeix avançar al ritme que voldríem”.

“Menys serveis a grans ciutats”

El tercer dels reptes per al president de la Diputació passa pel nou repartiment competencial, una estratègia a nivell estatal que, com s’explica al comunicat difós per aquesta entitat, ha de resoldre el galimaties en la gestió de les institucions i evitar absurds com que un tram de carretera xicotet depenga de quatre administracions diferents. En aquesta línia, Rodríguez proposa que les diputacions han de prestar “menys serveis a grans ciutats i més als municipis, especialment als xicotets”.

Finalment el, president de la Diputació afig un quart repte enfocat a la interacció dels responsables dels governs provincials amb els seus partits: “Moltes vegades, els candidats destaquen en les campanyes electorals el paper d’aquestes institucions, però hem d’alçar la veu i aconseguir que el paper de les diputacions i la seua importància per als municipis estiga present en els òrgans de decisió dels partits periòdicament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa