Diari La Veu del País Valencià
Ribera Salut, del negoci als jutjats

RedactaVeu / València.

El jutjat d’Instrucció número 4 de València està investigant el presumpte cobrament de fins a un milió d’euros en comissions per part de la central de compres de Ribera Salut −B2B− per les pròtesis i material sanitari que utilitza en els hospitals i centres de salut de la concessionària −Alzira, Torrevella, Dénia, Vinalopó−, segons han confirmat fonts judicials.

Segons el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ), el passat mes de maig es va rebre un atestat de la Policia Nacional, en el qual es relataven uns fets relatius al suposat pagament de comissions per part dels proveïdors a la central de compres depenent de Ribera Salut −B2B−.

El jutjat va obrir diligències el 13 de maig en una interlocutòria en què va acordar requerir un informe a la Conselleria de Sanitat. Segons el TSJ valencià, el jutge encara no ha rebut aquest informe, del qual depèn la determinació dels possibles delictes i de les persones a les quals se’ls atribuirien.

La Policia, en el seu atestat que naix de la denúncia d’un sindicat, considera que els fets són constitutius de delictes de malversació de cabals públics i prevaricació. Des que es va obrir la causa s’ha pres declaració a diversos testimonis i hi ha altres testificals pendents pendents de practicar, segons el TSJ.

El passat quatre de novembre es va declarar la complexitat de la causa, que permet ampliar a 18 mesos el termini màxim d’instrucció en estar a punt d’expirar els sis mesos inicials i estar encara pendent la pràctica de les diligències assenyalades, tant les testificals com l’informe de la Conselleria de Sanitat.

En l’atestat policial remès al Jutjat, se cita una desena de persones, i s’especifica la responsabilitat que tenien en les empreses investigades. No obstant açò, en aquest moment, cap d’eixes persones té la condició d’investigat imputat judicial, d’acord amb el tribunal. El fiscal ha sol·licitat que, quan es reba l’informe requerit a la Conselleria el passat mes de maig, es prenga declaració a dues d’aquestes persones en qualitat d’investigats.

Segons ha pogut saber Europa Press de fonts judicials, Fiscalia en concret ha demanat la imputació del conseller delegat de Ribera Salut, Alberto de Rosa, i del director financer de la concessionària, Pablo Gallart, noms que apuntava l’atestat policial, que va arrancar arran d’una denúncia de SIMAP.

Des de Ribera Salut han indicat a Europa Press que no han rebut cap notificació oficial sobre l’inici de les investigacions i que, encara que han mantingut una primera reunió amb els seus advocats en tenir coneixement de l’obertura de diligències a través dels mitjans de comunicació, descarten realitzar cap valoració fins a no tenir dita comunicació.

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha indicat aquest dimarts en el seu compte de Twitter que s’ha acordat requerir informació complementària sobre B2B, a la ja demanada la setmana passada a Ribera Salut, i estan valorant personar-se en la causa. Segons fonts del seu departament, Montón considera “greus” les informacions en relació a aquesta qüestió i considera que és necessari que s’aclarisca.

Un dels documents es dirigeix a Ribera Salut per a sol·licitar informació sobre les relacions contractuals que la concessionària o qualsevol de les seues empreses participades –entre elles B2B Salut– pogueren tenir amb proveïdors de béns o serveis que es realitzen a les concessions sanitàries, indistintament de si les facturacions les realitza directament a elles o, com en cas de les pròtesis, a la Generalitat, ja que l’activitat relacionada amb les pròtesis està fora del contracte de concessió.

La Generalitat ha remès a Ribera Salut UTE II també cinc requeriments iguals, un per cada concessió administrativa, on reclama informació, en un termini de 15 dies, sobre acords amb proveïdors a través d’altres empreses. Entre les peticions, s’inclou la relació nominal de proveïdors que presten per compte de la concessió serveis sanitaris inclosos en el catàleg de prestacions sanitàries facilitades pel SNS; la documentació que justifique aquesta relació; els serveis sanitaris de la concessió i data d’autorització i volum d’operacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa