Diari La Veu del País Valencià
Montoro: ‘La llei m’obliga a cobrar la multa de la UE a l’executiu valencià’
RedactaVeu / EP / Madrid / València

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, si bé ha dit que rebutja la multa imposada per la Comissió Europea a la Generalitat Valenciana per haver falsejat les dades del dèficit públic, ha afirmat que la llei “obliga” a derivar les conseqüències d’aquesta infracció a l’executiu autonòmic.

Montoro s’ha expressat així en resposta, en el Ple del Senat celebrat aquest dimarts, a una pregunta del senador de Compromís Jordi Navarrete sobre el fet que Hisenda repercutisca als valencians els 18,9 milions de la sanció.

Segons el parer del parlamentari de Compromís, l’ocorregut és “una negligència greu del PP”, perquè quan aquest governava la Generalitat Valenciana “amagava a gratcient factures sanitàries en els calaixos” i perquè des del Govern −espanyol− no es van controlar les dades que després es van enviar a les autoritats comunitàries. “Serà legal fer pagar aquesta multa, però serà moral?”, ha preguntat.

Montoro ha assegurat que no comparteix la multa, que al seu judici no deuria d’imposar-se, i que el Govern l’ha recorregut perquè entén que “no li correspon ni a la Generalitat ni al conjunt del Regne d’Espanya”. El ministre ha suggerit que va ser el govern anterior, el del PSOE, el negligent en el control de l’executiu valencià en el moment en què es va generar aquest dèficit ocult i li ha demanat al senador de Compromís que li pregunte a aquell. “No descobrisca tots els dies el Mediterrani”, li ha apuntat al senador de Compromís.

Navarrete: “On estava Rajoy quan Camps falsejava els comptes de la Generalitat?”

En absència del president del Govern, Mariano Rajoy, el senador Jordi Navarrete ha preguntat al ministre Cristóbal Montoro, parafrasejant el discurs del mateix president, “on era Mariano Rajoy quan Camps falsejava els comptes públics sobre el dèficit de la comunitat autònoma? Al costat d’ell? Al seu darrere? Davant?”. Segons el senador nacionalista, aquesta “vergonyosa” actuació ha suposat una “injusta” multa europea per a l’autonomia per valor de 19 milions d’euros, “quan l’hauria d’haver pagat el PP”.

El senador Jordi Navarrete aquest dimarts al Senat. Foto: Compromís Senat.

Per al senador de Compromís la sanció imposada per la Unió Europea “és una demostració de l’honradesa, eficàcia i transparència del PP”, ha ironitzat, alhora que “una negligència greu de la Intervenció de la Generalitat per incomplir el principi de la meritació. La responsabilitat és de l’Estat membre, que segueix sent el responsable i va optar per no reaccionar davant de fets auditats pel Síndic i el Tribunal de Comptes atribuïbles als governs del PP per acció i per omissió del control”.

Comparteix

Icona de pantalla completa