Diari La Veu del País Valencià
Unes paraules de Xavi Castillo per a Rita Barberà
Sixto Ferrero / Alacant

La mort de Rita Barberá ha estat rebuda per la classe política de diverses maneres. Els mitjans de comunicació s’han afanyat a informar sobre les reaccions dels companys de feina de la diputada i exalcaldessa de València. Però Rita Barberá, qui havia declarat ser l’alcaldessa de tots els valencians, també ha despertat opinions entre la societat civil, de la qual forma part l’humorista Xavi Castillo i la companyia Pot de Plom.

Rita Barberá ha estat un dels personatges capdavanters de la companyia, però la mort de l’exalcaldessa “no canviarà” Pot de Plom, “encara més, ho veig una mica desaforat”, afirma Xavi Castillo des d’Alacant mentre mira les declaracions de polítics sobre la mort de Barberá. “Se li està donant un bombo que no se li dóna a altres”, afegeix Castillo mentre atén les declaracions d’algú del PP. Assegura que la mort “no em canvia l’espectacle”, encara que recorda que, “quan perdé el PP, ja penjàrem la perruca de Rita”.

Segueix mirant opinions i ens fa arribar la seua al respecte. “Ara estan tractant de lligar la mort a la situació dels tribunals”, diu Castillo, “quan al final la Rita era una dona que estava molt major, que ha patit un infart i s’ha mort”.

“Estic amb el que han dit els de Podemos, que no necessitava cap homenatge”, diu respecte del minut de silenci del Congrés espanyol. “Hi ha molt de catxondeo a les xarxes”, recorda mentre mira declaracions d’una classe política afí i una societat civil que no oblida. “Hem rellançat el vídeo Rita The end, que al final ha resultat una mica premonitori”, perquè “a la mort no li done massa importància. Estan tirant-se les mans al cap perquè els de Podemos no volen fer homenatge, i és un personatge públic que s’ha mort i punt”.

Xavi Castillo recorda la Rita de València, la d’hegemonies electorals, la que botava en Falles. “Una imatge molt clara que tinc de Rita i que recorde és la de quan la gent feia manifestacions baix del balcó de l’Ajuntament de València, en Falles. Recorde quan es manifestaven els familiars de les víctimes del Metro, als quals no se’ls va fer ni puto cas. Recorde que la Rita els va fer tururut, els va fer escarni als familiars que havien perdut els seus sers volguts en un accident. És bonic recordar-ho ara que van a fer-li un funeral d’Estat; igual que El Pitufeo, que quedarà diluït entre la mort i l’Alcon, que diuen que està boja”, respon Castillo.

En Pot de Plom “anem a continuar parlant-ne, és un fet important açò de la Rita, una dona molt potent i, al final, com deia ma mare: angelets al cel”.

En un futur, “potser penge la perruca definitivament, ja s’ha mort i potser no té sentit, o potser podria mantindre-la com a zombi”, reflexiona alhora que defèn el fet d’“ironitzar en el moment. Si la gent està ironitzant en este moment és perquè és un personatge que ha tocat els collons a molta gent. Ara diuen que per 1.000 euros, que no era res. Sembla que es moren i ja són bons”.

L’humorista, en veure els del PP lloant a Rita i proclamant la bonança de la finada, diu que “els qui més malament la van tractar, com una gossa, foren els del seu partit. Molta hipocresia és el que veig. Nosaltres el que hem de mirar és el que passa, més enllà de la mort. La gent és molt catxonda. El muerto al hoyo y el vivo al boyo. No diuen això?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa