Diari La Veu del País Valencià
Alzira acull la presentació del llibre dels deportats riberencs a camps d’extermini nazis

RedactaVeu / Alzira.

El Círculo Alcireño La Gallera de Alzira acollirà el proper divendres, dia 2 de desembre, la presentació del llibre La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis, de Ximo Vidal i Carles Senso. A partir de les 20 hores s’explicaran les claus d’un estudi que analitza el camí dels deportats riberencs fins als camps de la mort del Tercer Reich.

El treball, publicat per Publicacions de la Universitat de València, repassa la vida dels veïns i veïnes de poblacions com Alzira, Carcaixent, Algemesí, Sueca, Cullera, Almussafes, Torís, Corbera, Albalat, Alberic, Carlet o l’Alcúdia, fins a completar 39 biografies, a més de dos històries més sobre l’exili interior viscut pels riberencs. El cronista oficial d’Alzira, Aureliano Lairón, s’encarregarà de la presentació de l’acte i després hi intervindran els dos autors.

El drama dels valencians deportats als camps de concentració nazis és ja conegut, però en aquest estudi es realitza des d’una mirada més concreta, tant des del punt de vista territorial −centrat en la comarca de la Ribera− com des del vital, a partir de les diferents experiències viscudes que s’han recollit en un grapat de biografies.

Es tracta d’una recerca que posa en relleu el paper de l’historiador en la transmissió de la memòria, tal com desitjaven els supervivents dels camps d’extermini que aspiraven, abans de desaparèixer, a passar-nos el testimoni com a guardians de la memòria. Un paper que els autors d’aquest llibre han reivindicat incorporant el concepte d’“haver de recordar”, aplicat ací a la memòria d’aquells valencians i valencianes que van patir la deportació i l’extermini després d’haver hagut d’abandonar la seua terra i marxar cap a l’exili.

Comparteix

Icona de pantalla completa