Diari La Veu del País Valencià
El documental sobre el franquisme que hauria d’emetre la nova RTVV

Anna M. Mollà / València

Dones de Novembre, el documental de Sergi Tarín, col·laborador de la Veu, i d’Óskar Navarro, tècnic i professor de la Universitat Jaume I de Castelló, on es narren els afusellaments de presos republicans que tenien lloc al cementeri de Paterna en finalitzar la Guerra Civil espanyola, va ser premiat en la modalitat de documentals al Festival de Cinema Ciutadà Compromés (FCCC) organitzat per l‘Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM).

L’entrega dels guardons es va realitzar aquest dimecres al Teatre Micalet, on també van ser reconeguts els audiovisuals 14 anys i un dia, dirigit per Lucia Alemany, en la modalitat de cinema de ficció; Profes, la buena educación, realitzada per Giovanna Ribes, per la producció que millor destaca els valors de la ciutadania; La guerra de sempre, dirigida per Juli Esteve, per l’audiovisual que aporta més valor a l’ús del valencià; Y sin embargo se mueve, de Nelo Martinez Herraiz, premi a la millor pel·lícula realitzada per finançament col·lectiu o crowdfunding, i MaquÍ!s, de Lican Esteve, que rebé el guardó emès pel públic que ha assistit a les sessions. A més, el jurat ha decidit donar també unes mencions especials a les següents produccions: En la salida nos vemos, de Soni Torin i Toni Bariran; El rojo de las cerezas. La memoria de Lise London, d’Emilio Garrido, i Jo Yoel, de J. Xavier Rico.

Respecte de la gal·la celebrada al Teatre Micalet, Navarro ha destacat que “es va reivindicar que aquest tipus de produccions haurien de formar part de la nova Radio Televisió Valenciana”, així com també es va destacar que s’haurien de projectar als cinemes.

>

Avançament de Dones de Novembre. Vídeo: Canal Terrer Paterna.

Sergi Tarín ha reconegut a la Veu que se sent “content”, tot i que reconeix que no és “un fervent defensor dels premis”, però destaca que aquest servirà per donar a conèixer els dos documentals, el premiat i el seu capítol previ, El Terrer, que “no havien tingut molt de recorregut en l’àmbit dels certàmens” ja que, tal com ha recordat Óskar Navarro, van intentar que el documental previ s’incloguera en diferents festivals de cinema de drets humans, però no ho van aconseguir, raó per la qual destaca que sembla que “la memòria històrica no està considerada dins dels drets humans”.

Aquest reconeixement servirà per donar a conèixer el cas de Paterna, perquè “continua sent un lloc prou desconegut; és el segon lloc amb més afusellats de l’Estat espanyol després del cementeri de l’Est de Madrid”, segons Tarín, qui continua explicant que “estaria molt bé que el coneixement portara també a una certa preocupació per l’espai”, ja que aquest s’ha mantingut gràcies a aquestes dones de novembre que han posat taulellets i l’han cuidat, però Tarín, a més, espera que aquest documental servisca perquè “les autoritats obren en conseqüència i es recupere la memòria”. Si voleu ampliar informació sobre aquest documental ho podeu fer a la següent notícia.

Premiats i col·laboradors. Foto: ACICOM.

Navarro ha remarcat que durant la gal·la es va parlar sobre el fet que el seu documental “s’allunyava del reportatge televisiu i era més un codi, una narració cinematogràfica”. A més, afegeix sobre l’audiovisual que “estiguérem fent un seguiment durant sis anys amb dues càmeres, sense que hi haja veu en off ni narrador, sinó que són els mateixos personatges els que ens conten el documental”. “Està bé ser profeta en la nostra terra per una vegada”, afegeix.

Més projeccions

Gràcies a aquest guardó, Dones de Novembre ara s’inclourà dins d’un catàleg que s’enviarà a associacions i ajuntaments, i així aquest tindrà més recorregut. A més, actualment aquest documental i la seua part prèvia, El Terrer, formen part del catàleg del SARC, per la qual cosa Tarín recorda que es pot accedir a la projecció d’ambdós audiovisuals a través de la Diputació de València: “Si hi ha pobles que ho demanen, allí es projectarà”.

>

Avançament d’El Terrer. Vídeo: Canal Terrer Paterna.

Documental sobre les magues de gener

Finalment, Tarín ha explicat a la Veu que el seu pròxim projecte veurà la llum el proper 4 de desembre al Teatre Micalet. “Estem acabant un documental sobre les magues de gener, aquella cavalcada republicana que va tindre lloc ara fa un any i que va tindre prou repercussió, ja no tant per la cavalcada, sinó pels insults masclistes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa