‘Impotència’ i ‘desesperació’ entre els productors valencians de cítrics

La Unió denuncia la ‘desastrosa’ campanya citrícola, amb preus de quasi un 30 per cent inferiors als de l’any passat per aquestes dades, davant la qual cosa estudia convocar mobilitzacions, i les “pràctiques abusives” d'algunes superfícies comercials
27 novembre 2016 01:00h
Leo Part / València

La sectorial de cítrics de La Unió estudia convocar possibles mobilitzacions de protesta davant l'actual  campanya citrícola que, segons denuncia, “transcorre per uns rumbs desastrosos” amb uns preus mitjans per als productors que són quasi un 30% inferiors als de les mateixes dates de la passada campanya.

A més, la Unió ha anunciat que traslladarà queixes davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) –organisme depenent del Ministeri d’Agricultura- “de totes les pràctiques il·legals que detecte com les ofertes del Black Friday en un centre comercial o el regal de cítrics per compres en un altre establiment”, les fotografies de les quals il·lustren aquesta informació.

Baixada dels preus de fins al 33% en Clemenules

El sindicat agrari lamenta que si l'inici de la campanya ja va tindre preus més baixos -per exemple les clementines primerenques es van cotitzar a un 33% menys que l'anterior-, “les coses han anat a pitjor tal com han passat les setmanes per a la resta de varietats”. En aquest sentit, la mitjana de descens en el conjunt de totes les varietats és del 27% i la mandarina Clemenules té un preu que és un 33% més baix, i el de la taronja Navelina un 20% inferior. “A aquesta baixada de preus –explica la Unió- cal sumar l'augment dels costos de producció del 10% per als llauradors com a conseqüència de la sequera”.

A més a més, i sempre segons La Unió, l'absència de compra-vendes per part dels comerços “és generalitzada a pràcticament totes les comarques” i existeix encara “molta collita penjada en els arbres” i tan sols les cooperatives recol·lecten a un ritme normal.

Desolació entre els llauradors

Davant aquest panorama desolador, “nombrosos productors de cítrics han traslladat a La Unió la seua impotència i desesperació en veure com els seus cítrics poden caure al sòl si no es recol·lecta en un període de temps prudencial”, la qual cosa “podria portar-los a acceptar qualsevol oferta inclosa a resultes o a comercialitzar, una pràctica ja minoritària, però que vist el transcórrer de la campanya podria tornar a donar-se”, explica la Unió.

Per tot això, la sectorial de cítrics assegura que estudia possibles accions de protesta davant el desenvolupament “tan nefast” de la campanya -de fet dimecres passat ja va celebrar una protesta conjuntament amb els seus homòlegs catalans de la Unió de Pagesos davant l'Oficina de Representació de la Comissió Europea a Barcelona contra l'acord entre la UE i Sud-àfrica-.
 

Imatges: La Unió de Llauradors.

Denúncia de les pràctiques 'il·legals' d’Alcampo i Carrefour

D’altra banda, la Unió anuncia que traslladarà a l’AICA, dependent del Ministeri d’Agricultura espanyol, “totes les pràctiques il·legals que detecte en camp i les pràctiques abusives que faça la gran distribució”. Precisament aquest dijous, La Unió va comprovar en dos centres comercials ofertes “que podrien vulnerar la Llei de la Cadena Alimentària”, tal com ha remés ja a l’AICA i a la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat.

En un cas es tracta d'una oferta d’Alcampo, coincidint amb el Black Friday, on 5 quilos de taronges costen 1,99 euros (0,40 €/kg) i un quilo de mandarines s'ofereix a 0,59 euros/kg. En l'altre establiment comercial, Carrefour, es regalen quatre quilograms de taronges per compres superiors a 40 euros des del 18 fins al 27 de novembre.
 
“Són únicament dos casos de les pràctiques de descomptes i ofertes que realitzen les grans superfícies a costa dels productors”, puntualitza la Unió, que assegura que no està en contra de les ofertes als consumidors “sempre que les paguen les cadenes de distribució i no els productors amb el preu que reben” ja que, subratlla, “l'ús dels cítrics com a reclam perquè aquestes cadenes tinguen més beneficis en altres productes no pot ser a costa del treball i l’esforç dels llauradors”.

Expedient de la Conselleria a les cadenes de distribució 

Cal apuntar que la Direcció General de Comerç de la Conselleria d'Economia Sostenible ha iniciat un expedient per estudiar si les esmendates cadenes de distribució estan incorrent en pràctiques contràries a la Llei de Cadena Alimentària, en concret, amb els preus fixats i les promocions que afecten a cítrics. Aquestes variacions de preus han estat detectades amb motiu de la campanya coneguda com 'Black Friday'. El procés es produeix arran de l'escrit presentat per la Unió de Llauradors que denunciava aquesta situació amb descomptes en cítrics de fins al 43 % el kilo, o el regal de 4 kilos de taronges per compres superiors a determinats imports.

Finalment, la situació “tan negativa” de la campanya s'estén, segons la Unió,  a altres comunitats autònomes productores, raó per la qual es preveu una reunió estatal la setmana vinent de les organitzacions pertanyents a la Unión de Uniones “per a analitzar les accions a emprendre”. També recorda que el Govern espanyol “no ha sigut capaç de defensar els interessos dels citricultors espanyols a Europa”, tal com ha ocorregut amb el recent acord amb Sud-àfrica, i “tampoc és capaç de fer complir amb la legalitat contemplada en la Llei de la Cadena Alimentària”.

next