Diari La Veu del País Valencià
València acull l’Encontre Euromediterrani de la solidaritat amb els refugiats
RedactaVeu / València / Brussel·les

Contribuir a la millora de la coordinació entre la societat civil i els governs locals en matèria d’atenció humanitària, acollida i integració de les persones migrants i refugiades és el principal objectiu de l’Encontre euromediterrani de la solidaritat amb les persones refugiades (SOLIMED) que, des d’aquest divendres i fins diumenge, se celebra al complex esportiu i cultural La Petxina de València i que congregarà més de 50 organitzacions i 200 ponents de 18 països.

En l’acte d’obertura de l’Encontre, coorganitzat per Podemos, Esquerra Unida, l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, intervindran, entre d’altres, Mónica Oltra, Joan Ribó, Miguel Urbán, Rosa Pérez i Fathu Chamkhi. La cita és a les 17 hores al Saló d’Actes de la Petxina (Passeig de la Petxina, 42, València).

Millorar l’eficàcia de les accions de prevenció, denúncia i acció en casos de violacions dels drets humans al llarg de les rutes migratòries, augmentar la sensibilització de la ciutadania i enfortir els processos d’interculturalitat i de consciència de la interdependència i de l’esdevenir comú en l’espai mediterrani són altres dels objectius de l’esdeveniment.

30.000 persones mortes ofegades des del 2000

D’acord amb l’Oficina Internacional de les Migracions, des de l’any 2000 fins a hui més de 30.000 persones han mort ofegades en la Mediterrània tractant d’arribar a les costes europees.

En aquest sentit, l’eurodiputat de Podemos Miguel Urbán, que participarà en l’esdeveniment junt amb Lola Sánchez Caldentey, també eurodiputada de Podemos, i la portaveu d’Esquerra Unida a l’Eurocambra Marina Albiol, assenyala que “els continus naufragis i catàstrofes humanitàries són una clara evidència que les fronteres externes implementades per Brussel·les no serveixen per contindre els fluxos migratoris i, a més, han acabat causant més de 6.000 morts entre 2015 i el que va de 2016, de manera que han multiplicat la inseguretat de les persones desplaçades i fomentat la criminalitat associada als principals desplaçaments forçats de persones”.

Així mateix, aquesta situació, afegeix l’eurodiputat de Podemos, es produeix en un context de crisi econòmica, política i cultural “que evidencia un model d’Europa que està col·lapsat i, en lloc d’apostar per l’Europa de la solidaritat i els drets humans, la UE ha preferit anar cap al projecte de l’Europa fortalesa”, critica Urbán.

Per la seua banda, Sánchez Caldentey denuncia que algunes institucions, com la UE o els propis Estats membres, “han deixat de banda certs valors fonamentals”, com la defensa dels drets humans o la solidaritat, si bé “aquests valors segueixen vius, i molt, en la societat civil i en les gents d’Europa, uns valors que són, a més, la principal vacuna contra els incipients feixismes que vivim al món”. Caldentey alerta que “la Mediterrània, frontera natural entre Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà, s’ha convertit en la major fosa comuna a nivell planetari”. Així, d’acord amb l’OIM, des de 2000 fins ara, més de 30.000 persones s’han ofegat en les seues aigües.

Marina Albiol: “Estan convertint Europa en una fortalesa inhumana”

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu i responsable federal de Relacions Internacionals, Marina Albiol, posa el focus en els governants europeus, que “han decidit assumir la línia política de l’extrema dreta en matèria de migracions amb una lògica electoral errònia”. “La UE –assenyala– està construint tanques a les fronteres, militaritzant la Mediterrània, i ha creat un cos opac d’agents que s’encarregaran que ningú arribe a posar un peu a sòl europeu, de manera que converteix Europa en “una fortalesa inhumana”.

Albiol destaca la importància de l’àmbit Mediterrani a l’esdeveniment de SOLIMED perquè “la posició xenòfoba de la UE està modificant també la política de veïnatge europeu”, promovent acords com el signat amb Turquia, per a “externalitzar el control fronterer”. Front a això, “nosaltres apostem per la solidaritat que han demostrat les ciutats i els moviments socials”. “És important estar unides front a les polítiques xenòfobes i criminals i que siguem capaços d’articular una resposta que lluite contra elles”, explica.

Finalment, el secretari de Relacions Internacionals de Podem i diputat al Congrés, Pablo Bustinduy, remarca que rere la Mediterrània s’amaga el fracàs del projecte europeu: “No és casualitat que aquesta UE que fou tan inflexible i violenta per governar la crisi grega siga ara tan incapaç i mancada de voluntat per acomplir les seues obligacions en matèria de dret internacional. La crisi de les persones refugiades és una crisi; altra és la de la democràcia a Europa”.

Conferència d’obertura de Sami Naïr

Entre els participants a l’encontre es troben, a més de les organitzacions relacionades amb l’atenció, acollida i ajuda a persones migrants i refugiades; alcaldes i regidors; càrrecs públics; persones refugiades i migrants; activistes; acadèmics, i periodistes de tot l’espai euromediterrani. L’esdeveniment l’inaugurarà Sami Naïr, que presentarà, en una conferència, el seu llibre ‘Refugiados’. En l’obertura participaran Miguel Urbán, la vicepresidenta de la Diputació de València, Rosa Pérez, i el diputat del Front Popular tunisià Fathi Chamkhi.

Entre els càrrecs públics que participaran a SOLIMED estan l’alcalde de València, Joan Ribó; la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra; l’alcalde de Cadis, José María Fernández; l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; la regidora d’Alacant Julia Angulo; el regidor de l’Ajuntament de Madrid Mauricio Valiente; l’alcaldessa de Ciempozuelos, Chus Alonso; la regidora de Rivas Vaciamadrid Aída Castillejo, i els diputats d’Unidos Podemos al Congrés Pablo Bustinduy, Ricardo Sixto i Ione Belarra.

Comparteix

Icona de pantalla completa