Diari La Veu del País Valencià
La Policia Local de València prohibeix parlar amb els periodistes sense autorització

RedactaVeu / València.

El passat 11 de novembre, la Policia Local de València va enviar una normativa interna sobre els serveis que els agents poden o no oferir a la premsa, entre els quals destaca que no poden informar els periodistes si abans no se’ls ha autoritzat mitjançant una instància superior.

Textualment es pot llegir el següent:

“no está permitido en ningún caso dar informaciones a periodistas de cualquier medio si no se ha sido autorizado por la Jefatura del Cuerpo, el Gabinete de Prensa de PLV o por su Jefe de Unidad con el visto bueno de la Jefatura del Cuerpo. Recordar asimismo que la infracción por estas conductas da lugar a apertura de expediente informativo que puede derivar en expediente sancionador a aquellos que las incumplan.”

Imatge: Unió de Periodistes Valencians.

És per això que la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians, a través d’un comunicat, ha expressat el seu malestar davant d’aquesta normativa que “coarta la llibertat d’expressió de la Policia, havent de passar qualsevol agent per filtres censors abans de poder parlar amb un periodista i que amenaça als agents que no ho facen amb l’obertura d’expedient”.

Des d’aquesta entitat van més enllà i apunten que aquesta normativa conté alguns articles “de dubtosa constitucionalitat”, perquè recorden que no només impedeix la tasca d’informar lliurement, sinó també el dret a la informació per part de la ciutadania, que és la que en resulta perjudicada. Per a aquesta entitat “els periodistes som imprescindibles per a l’enfortiment de la democràcia, sense periodisme no hi ha llibertats”.

Reivindicacions

Arran d’aquesta normativa, la Unió de Periodistes demana que la Policia Local de València es comprometa a garantir als professionals de la informació, el dret a exercir la seua tasca sense cap intromissió arbitrària dels caps de les forces de l’ordre públic i retiren aquestes infraccions dirigides als seus agents.

Comparteix

Icona de pantalla completa