Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià reforçà en octubre les seues relacions amb Cuba
RedactaVeu / València

A principis del passat mes d’octubre, el president de la Generalitat Ximo Puig, acompanyat pel conseller Rafael Climent, va encapçalar una delegació valenciana a Cuba en una missió institucional i comercial amb l’objectiu de reforçar les relacions amb l’illa i cercar noves oportunitats de negoci per a les empreses del País Valencià.

El president va destacar, durant la seua visita a Cuba, la necessitat de reforçar els vincles de caràcter cultural que existeixen entre aquest país i el País Valencià, i va indicar que és primordial “intensificar les relacions” amb l’illa des d’una perspectiva en què hi haja “una reciprocitat en positiu”.

A més va qualificar d’“històrica” aquesta visita, en la qual participaren 23 empreses de les tres demarcacions. La Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Valenciana i el rector de la Universitat d’Alacant, ja que, segons va apuntar, “en un moment estratègic com l’actual, la representació valenciana no podia faltar a Cuba”. “Espanya i la Comunitat Valenciana han estat sempre vinculats a aquesta illa, i seria terrible que, precisament ara que és quan es pot generar més negoci i obertura, els valencians estiguérem fora de joc”, va declarar.

Durant la missió, Puig es va reunir amb la vicepresidenta de l’Assemblea Nacional de Cuba, Maria Antonia Marí Machado, i més tard amb el ministre de Relacions Exteriors de l’illa, Bruno Rodríguez, a qui Puig va definir com una de les persones “més influents” en aquests moments.

Coproducció audiovisual sobre la figura de José Martí

En clau cultural, Puig i Climent visitaren l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfica (ICAIC), on mantingueren una trobada amb el seu president, Roberto Smith de Castro, i el Museu de la Música. El president va destacar els “forts” vincles de caràcter cultural que uneixen el País Valencià amb Cuba, i va posar com a exemple José Martí, d’origen valencià i heroi nacional en l’illa.

Precisament, sobra aquesta figura, Puig proposà a Cuba produir conjuntament una sèrie sobre la vida de José Martí. En concret, es tracta d’una “proposta de col·laboració” amb l’ICAIC per dur a terme una coproducció audiovisual, entre la Generalitat i el Govern de Cuba, sobre la vida del polític i escriptor cubà José Martí, un gran referent a l’illa que té “una petjada valenciana” i va viure durant dos anys a València.

Ximo Puig amb el president de l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfica.

Exposició de pintors valencians amb residència a Cuba

Finalment, la delegació valenciana va poder visitar el Museu Nacional de Belles arts de Cuba, que alberga en el seu interior una col·lecció del pintor valencià Joaquín Sorolla composta per 32 pintures i també quadres de Benlliure. Després de reunir-se amb el director del centre, des de la Generalitat es va anunciar que es pretén aconseguir un acord amb aquesta institució “per organitzar una gran exposició sobre pintors valencians que tenen la seua residència habitual a Cuba a través del museu”, una iniciativa que comptaria també amb la col·laboració del Grup Aigües de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa