Morera empenta la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull: ‘Volem ser poble, volem ser país’

La Xarxa demana que les institucions valencianes s'incorporen a l’Institut Ramon Llull
26 novembre 2016 01:00h
Sixto Ferrero / Alzira

Alzira ha acollit aquest dissabte l’Assemblea de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull on, seguint l’ordre del dia, s’ha debatut sobre la situació del col·lectiu, s’ha triat nou president i s’ha llegit un manifest. Entre les personalitats allà presents es trobava el diputat al Congrés espanyol Joan Baldoví.

Ara per ara, 40 ciutats del País Valencià formen part de la Xarxa, les quals han aprovat per unanimitat que Diego Gómez, alcalde d’Alzira, assumisca la presidència del col·lectiu. El mateix nou president ha sigut l’encarregat de llegir un manifest en el qual posa en vàlua la cultura valenciana, així com la necessitat  de potenciar-la assumint col·laboracions entre tots els territoris que formen part de l’Institut Ramon Llull. No obstant això, el manifest “demana a totes les institucions valencianes que estudien adherir-se a l’Institut Ramon Llull per promocionar la cultura dels valencians”.

En el torn obert de paraula, l’escriptora Gemma Pasqual i vicepresidenta d'ACPV ha agraït l’esforç que fan les ciutats i espera que “siga una porta oberta a la col·laboració”. L’alcalde de Vinaròs, Enric Pla (Podemos), ha afirmat que venim “a col·laborar des de les comarques del Nord, aprofitem per donar impuls perquè el nostre govern tinga consideració d’aquest tema”.
 
 
Vicent Moreno, d’Escola Valenciana, ha declarat que “convencerem el Govern –valencià-“ i Escola Valenciana “està per donar-vos tot el suport per tal que estiga la llengua viva”. En aquest sentit, Moreno ha fet referència als nombrosos matriculats a les proves de la JQCV, però “al carrer, el valencià és una altra realitat molt dura”.
 
Toni Gisbert, secretari d’ACPV, també ha declarat que igualment es posen al seu servei de les accions impulsades per la Xarxa, alhora que ha aprofitat per donar l'enhorabona al nou president. Josep Barberà, regidor de Cultura de Benicarló, per la seua banda, ha proposat fer més activitats des de la Xarxa perquè d’alguna manera “es puga crear consciència i fer pressió”.

Josep Bermúdez, de Més Algemesí, ha preguntat si hi ha prevista alguna entrevista de la Xarxa amb el conseller Marzà o el president Puig per fer-los arribar aquesta petició. Diego Gómez ha reconegut que "sí que hi havia una entrevista prevista amb el president" de l’Executiu valencià i que, per qüestions d’agenda, s’ha vist ajornada fins a les darreries de desembre. Aquesta reunió, ha advertit, no era únicament per les qüestions que planteja el manifest, sinó que eren per qüestions que atenyien la ciutat que governa, però "sí que hi havia un punt destinat a traslladar-li que s’estudie, des de la Generalitat, adherir-s’hi a l'Institut Ramon Llull”.
 
El primer regidor d’Alzira, en declaracions a La Veu, ha explicat que "no existeix un full de ruta" perquè les institucions valencianes s’adherisquen, és a dir, “no hi ha un termini fixat”, però segons l’alcalde i nou president de la Xarxa, “és important que, per començar, la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esports siga la primera en fer aquest pas”.
 
 
Acabada l’assemblea, hi ha hagut una actuació de Borja Penalva i Laura Borràs. S’ha projectat la locució d’Enric Morera, president de les Corts, qui, “des d’Europa” ha agraït la feina feta per la Xarxa “per tot allò que han fet per la nostra cultura, perquè volem ser poble i volem ser país”.

La jornada per commemorar l’any Llull ha conclòs amb un àpat distés entre tots els assistents.La Veu
 
 

 
next