‘SOLIMED ha obert un espai excepcional per a reflexionar i proposar alternatives’

La periodista Rosa Maria Calaf fa aquesta asseveració en la seua ponència durant la jornada de clausura de l’Encontre euromediterrani de la solidaritat amb les persones refugiades celebrat durant tres dies a València
27 novembre 2016 01:00h
Rosa Maria Calaf
RedactaVeu / València

Aquest diumenge ha finalitzat l’Encontre euromediterrani de la solidaritat amb les persones refugiades (SOLIMED) amb una ponència i un manifest de cloenda que planteja que “per començar a ser municipis dignes d’anomenar-nos Ciutats Refugi” és necessari “donar passes i proposar mesures concretes”, detallades en un total de 12 punts en què s’especifica “atendre i suplir les deficiències del sistema d’asil espanyol propiciant serveis” i recursos, “eliminar els requisits d’antiguitat a l’accés als serveis socials” o “facilitar l’accés al padró municipal, integrar en les estratègies polítiques”.
 

Rosa María Calaf, periodista i participant del taller Mitjans de comunicació, crisi humanitària i mobilitat humana, ha agraït a l’acte de cloenda l’organització de l’esdeveniment i “haver pogut compartir un espai excepcional per a reflexionar i pensar que no estem soles, treballem moltes a diari de forma incansable per informar sobre la crisi humanitària. Hi ha una necessitat de contextualitzar, deixar de mirar amb paternalisme al migrant i informar sobre les causes d’aquesta situació”.

L’eurodiputat de Podemos i un dels organitzadors de l’esdeveniment, Miguel Urbán, ha explicat que “on no arriben les institucions hi arriba la solidaritat i l’autoorganització de la gent, moviments i societat civil, així com municipis del canvi i ciutats refugi. En aquestes jornades, tractem de coordinar esforços, construir alternatives i proposar solucions per convertir la solidaritat en drets. Davant la xenofòbia institucional de l’Europa Fortalesa i l’incompliment reiterat dels nostres compromisos d’acollida per part dels governs europeus, l’única opció és la desobediència”.
 

Marina Albiol, eurodiputada d’Esquerra Unida, ha remarcat que “és l’acció popular d’una societat que malgrat tot segueix sent solidària i humanitària, el que obligarà als governs europeus i a l’Administració a adoptar mesures per millorar la vida de les persones que arriben. Aquest és un exemple important d’allò que anirem aconseguint als nostres barris, als pobles i ciutats, amb la pressió d’una ciutadania que està farta de presenciar una resposta criminal a les víctimes d’una catàstrofe humanitària d’enorme envergadura, provocada per guerres i armes que promouen els poders financers i econòmics europeus”.

“Estem davant una crisi sistèmica, la mal anomenada crisi de refugiats és en realitat una mostra que ens trobem davant una Europa en disputa. Les polítiques migratòries d’aquesta UE no només són il·legals, violen drets fonamentals i van contra el dret internacional, sinó que a més està demostrat que no funcionen”, ha conclòs Lola Sánchez, eurodiputada de Podemos i coorganitzadora de les jornades.

Podeu llegir el manifest de cloenda 'Construint Ciutats Refugi' de SOLIMED, una cita coorganitzada per Podemos, Esquerra Unida, l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, en aquest enllaç.
 

 

Descargas

next