Diari La Veu del País Valencià
Un país de Patrimonis Immaterials
El País Valencià acaba de sumar dos nous reconeixements de la UNESCO amb la declaració com a Patrimoni Cultural de la Humanitat de la tamborada d’Alzira (la Ribera Alta) i l’Alcora (l’Alcalatén) aquest dijous i la construcció de pedra en sec aquest dimecres. Així doncs, el territori valencià gaudeix de 10 reconeixements, entre col·lectius i individuals. Les Falles es van afegir al llistat de distincions com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2016, un catàleg que estava integrat fins aleshores pel Misteri d’Elx (amb dos distincions), el Tribunal de les Aigües i les Festes de la Mare de Déu de la Salut. Junt amb aquestos patrimonis estan la Llotja de la Seda de València, l’Art rupestre de l’arc mediterrani i el Palmeral d’Elx.
A més a més, cal incloure la Dieta Mediterrània, on estava el País Valencià dins de la candidatura col·lectiva declarada el 16 de novembre 2010 Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per l’organisme internacional.

El Misteri d’Elx

El Misteri d’Elx reuneix dos tipus de declaració patrimonial, el de Patrimoni Immaterial de la Humanitat i Obra Mestra del Patrimoni Oral, tots dos reconeguts per la UNESCO.
El 18 de maig del 2001 es convertia en la primera mostra cultural valenciana que rebia un reconeixement d’aquesta mena. Tot i haver estat declarat Patrimoni en 2001, no va ser fins a l’any 2008 que va ser inscrit durant el comitè realitzat a Istanbul. El primer intent va ser en 1998, quan Elx va unir la petició amb la del Palmeral i la mateixa UNESCO va recomanar separar-les.
>

El Tribunal de les Aigües

El Tribunal de les Aigües de València, l’òrgan col·legial encarregat de dirimir els conflictes per l’aigua de reg de la Vega de València, va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 d’octubre de 2009.

Va ser des d’Abu Dhabi (Emirats Àrabs) on la UNESCO va reconéixer la seua “condició mil·lenària”, després que la candidatura es presentara en 2006 (junt amb el Consell d’Homes Bons de Múrcia) on el comitè va destacar del Tribunal celebrat davant la porta dels apòstols de la catedral de València ser “l’únic testimoni d’una tradició cultural viva, com és la de la justícia i el govern democràtic i l’autogestió de les aigües per part dels llauradors”.

>

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut

Les Festes d’Algemesí formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, declarada per la UNESCO, des del 28 de novembre de 2011. Justament en 2016 la vila riberenca celebrava el cinquè aniversari del reconeixement i per a commemorar l’efemèride va acollir el ple del Consell Valencià de Cultura el mateix 28 de novembre a l’Ajuntament d’Algemesí i va celebrar una processó extraordinària el 8 de desembre.

>

La declaració de les Festes de la Mare de Déu de la Salut com a Patrimoni Immaterial arribava des de Bali en 2011.

Les Falles

Les Falles, tot i portar l’apel·latiu: de València, van estar declarades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com una manifestació extensible a tots els valencians, “allà on es planten falles per valencians” precisava Gil-Manuel Hernández a aquest diari. El 30 de novembre el comitè va decidir declarar-les patrimoni des d’Addis Abeba (Etiòpia), culminant així un procés iniciat en l’any 2011, el mateix any que el País Valencià rebia la noticia de la declaració com a patrimoni de les Festes d’Algemesí.

Comparteix

Icona de pantalla completa