Joan F. Mira, lloat en la Universitat de València com a 'primer antropòleg del País Valencià'

L'escriptor i antropòleg ha titulat el seu discurs d’acceptació de la Medalla de la Universitat de València ‘Sobre literatura i antropologia’
1 desembre 2016 01:00h
Joan Francesc Mira i Esteban Morcillo.
RedactaVeu / València

Aquest primer dijous del mes de desembre, Joan Francesc Mira, “primer antropòleg del País Valencià”, ha rebut de mans d'Esteban Morcillo la Medalla de la Universitat de València. En el discurs d'acceptació, Mira s'ha centrat en els camps que el defineixen, la literatura i l'antropologia. En la ‘laudatio’ la catedràtica Josepa Cucó l'ha qualificat com el “primer antropòleg del País Valencià”.

L’acte de lliurament s’ha celebrat al Paranimf de l’edifici històric de La Nau, amb les intervencions de Mira; del rector, Esteban Morcillo; i de la catedràtica Josepa Cucó, encarregada de llegir la ‘laudatio’. Del discurs d'acceptació de l'homenatjat, titulat 'Sobre literatura i antropologia' es poden destacar diferents passatges com aquest “l’antropologia és –o hauria de ser– alguna cosa més que observació i interpretació desencarnades i eixutes, i la literatura pot ser molt més que passatemps sense substància”.

Però, cal remarcar que l'escriptor i antropòleg ha començat la seua intervenció evocant el seu pas per les aules de la Universitat de València, més de mig segle enrere, “quan passejava pel claustre clàssic d’aquesta casa insigne”.

Literatura i antropologia

D'entre les paraules de Mira també ressonen aquestes en què explica les funcions dels treballadors d'aquests dos camps sobre els quals versava el seu discurs: “L’escriptor el que fa és exposar aquest desordre i aquesta confusió, expressar la inexplicabilitat. L’escriptor no ordena el desordre: el desvela i el mostra. Busca que, al lector, el misteri li arribe com a misteri, i que aquella “foscor al fons de l’escala” l’experimente com a foscor. L’antropòleg, en els seus millors moments, analitza o interpreta emocions i perplexitats; l’escriptor les contagia i les fa sentir. O això és el que pretenen, l’un i l’altre, ja que cap de les dos coses és fàcil d’aconseguir”.

Joan Francesc Mira rebent la Medalla de la Universitat de València de mans d'Esteban Morcillo.

Per al guardonat amb la Medalla de la Universitat, “una de les coses que diferencien l’antropòleg dels professionals d’altres ciències pròximes és el seu especial caràcter de transmissor d’una experiència personal. No és només, com els altres, un pur observador atent que constata fets, que recull i acumula dades. És, també, algú que conviu amb l’’objecte’ que observa, que viu, o almenys intenta viure, entre i en els personatges del drama”. Si voleu consultar el discurs íntegre de Joan Francesc Mira ho podeu fer al següent enllaç.
 
“Primer antropòleg del País Valencià”

En la ‘laudatio’, la catedràtica Josepa Cucó ha qualificat Joan Francesc Mira de “primer antropòleg del País Valencià: fou el primer valencià en ser reconegut públicament com a antropòleg i també el primer a estudiar antropològicament la societat i la cultura valencianes”. Cucó ha concretat: “Entre 1979 i 1985 participa en la creació de l’Institut Valencià d’Estudis i Investigació (IVEI), una esplèndida aventura col·lectiva de recerca i publicació que durarà fins al 1995, i dirigeix durant quatre anys (1980-1984) un dels seus instituts, el de Sociologia i Antropologia Social”.
 

Lliurament de la Medalla de la Universitat de València. Foto: Prats i Camps.

Josepa Cucó també ha volgut detallar alguns dels assoliments en aquest camp, com ara la creació del Museu Valencià d’Etnologia. També ha recordat la seua producció literària, per a finalment remarcar el compromís cívic i polític de Joan F. Mira, “sota el qual batega la promoció de la llengua i cultura valencianes, així com la recuperació de la consciència civil entre les i els valencians”. “En la lluita pel seu País, Mira ha encapçalat iniciatives, assumit responsabilitats i viatjat de manera incansable, predicant, per tota la nostra geografia”. Cucó ha conclòs: “La seua implicació l’ha dut a fundar i també presidir Acció Cultural del País Valencià, a crear i impulsar la plataforma Valencians pel Canvi o a ser candidat a les Corts Valencianes en distintes ocasions”. Per consultar la 'laudatio' al complet heu de punxar ací

“Un autèntic mestre”

El rector, Esteban Morcillo, ha qualificat Joan Francesc Mira com “un autèntic mestre”. “Mestre en el sentit de la seua activitat docent, tant com a catedràtic de grec d’institut com a professor universitari a aquesta Universitat, la Universitat de València, i la Jaume I de Castelló. Però també mestre en el sentit de creació d’escola, de l’escola de l’antropologia social valenciana”.

També ha remarcat: “Com en el cas dels destacats pensadors i intel·lectuals compromesos, en Joan Francesc Mira podem dir que el seu pensament es fa paraula: paraula que recull les experiències, els sabers antropològics i les idees, com en el cas dels seus nombrosos assajos; paraula que expressa paraules, com en el cas de les seues magnífiques traduccions d’autors clàssics; i paraula que es crea, com són les seues esplèndides novel·les en les quals es recreen els paisatges i es recorren itineraris, però també es verbalitzen les persones i les seues transicions personals i les seues maneres de ser i de viure”.
 

Joan Francesc Mira. Foto: Prats i Camps.

A l'acte han assistit entre altres Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura; Ramon Ferrer, president de l'Acadèmica Valenciana de la Llengua; els exrectors Ramon Lapiedra i Pedro Ruiz Torres; i destacats secretaris autonòmics i directors generals.I també una delegació de la Junta Directiva d'ACPV, formada per Ferran Suay, Juli Peretó, Tomàs Llopis i Toni Gisbert.

Joan Francesc Mira (València, 1939) és batxiller en Filosofia per la Universitat Gregoriana de Roma, llicenciat per la Lateranense, i llicenciat i doctor per la de València. Ha col·laborat amb Claude Lévi-Strauss a París (Collège de France, Sorbona) i amb el Consell Internacional de Ciències Socials, Centre de Viena. Ha estat Visiting Fellow a la Universitat de Princeton, catedràtic d’institut i professor de Grec a les universitats de València i Jaume I. Va fundar i dirigir l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i el Museu d’Etnologia de València, i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció de Filosofia i Ciències Socials) i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Si voleu saber més sobre la seua obra i distincions podeu consultar aquesta notícia de La Veu o bé la pàgina oficial de Joan Francesc Mira.

La Veu
next