El Parlament català vol concretar el 'calendari' per a la reciprocitat de TV3 i TVV

Aquesta administració insta el Govern català a acordar amb la Generalitat Valenciana les dates concretes perquè es duga a terme l'intercanvi d'emissions
1 desembre 2016 01:00h
ACN / Barcelona

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que insta el Govern català a fixar amb la Generalitat Valenciana un "calendari concret" per restablir les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià i instaurar l'emissió del futur canal de Televisió Valenciana (TVV) a Catalunya. El text ha rebut el suport de JxSí, PSC, CSQP i la CUP i el vot en contra de PPC i C's. 

La moció aprovada parla "d'intensificar la coordinació i els compromisos polítics i tècnics amb els organismes competents i governs respectius de tots els territoris del domini lingüístic català per tal de garantir les emissions totals dels mitjans de la CCMA i promoure la reciprocitat total dels mitjans públics de radiotelevisió en llengua catalana del conjunt del domini lingüístic". En aquest sentit, s'insta, concretament, el Govern català a augmentar "la coordinació dels compromisos amb el govern del País Valencià per garantir les emissions totals de TV3 i Catalunya Ràdio" en territori valencià. A més, es demana que les emissions de reciprocitat siguen "les mateixes" que s'emeten al territori natural de cada canal. 

"Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català"

De la mateixa manera, també s'ha aprovat que el Govern català desenvolupe el "Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català" per tal de poder-lo plantejar a la resta de governs de territoris de parla catalana "amb l’objectiu d’enfortir la coordinació i les estratègies conjuntes de producció i programació de continguts". 

La moció també ha fet que s'aprove l’augment dels continguts en aranès, una major presència de temes i col·laboradors del País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, Andorra i l'Alguer. En aquest mateix sentit, el text parla de "reforçar la corresponsalia de la Catalunya Nord" de TV3 i Catalunya Ràdio. 

Reconeixement

En aquest text també es reclama a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que "organitzi un acte públic de reconeixement" cap a "les persones, col·lectius, entitats i institucions que des del 1983 han lluitat per a fer arribar les emissions de TV3 més enllà dels límits de la Catalunya estricta".

Per últim, la moció aprovada convida el Govern i la Secretaria d'Afers Exteriors "a fer les gestions pertinents per tal que la Comissió Europea i el Comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa, respectivament, es posicionen davant les autoritats corresponents sobre els drets lingüístics de més de 10 milions de ciutadans europeus reconeguts a la Directiva 2010/13/UÈ reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i a la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM)". 
 
next