El Parlament català vol concretar el 'calendari' per a la reciprocitat de TV3 i TVV

Aquesta administració insta el Govern català a acordar amb la Generalitat Valenciana les dates concretes perquè es duga a terme l'intercanvi d'emissions

ACN / Barcelona

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que insta el Govern català a fixar amb la Generalitat Valenciana un "calendari concret" per restablir les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià i instaurar l'emissió del futur canal de Televisió Valenciana (TVV) a Catalunya. El text ha rebut el suport de JxSí, PSC, CSQP i la CUP i el vot en contra de PPC i C's. 

La moció aprovada parla "d'intensificar la coordinació i els compromisos polítics i tècnics amb els organismes competents i governs respectius de tots els territoris del domini lingüístic català per tal de garantir les emissions totals dels mitjans de la CCMA i promoure la reciprocitat total dels mitjans públics de radiotelevisió en llengua catalana del conjunt del domini lingüístic". En aquest sentit, s'insta, concretament, el Govern català a augmentar "la coordinació dels compromisos amb el govern del País Valencià per garantir les emissions totals de TV3 i Catalunya Ràdio" en territori valencià. A més, es demana que les emissions de reciprocitat siguen "les mateixes" que s'emeten al territori natural de cada canal. 

"Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català"

De la mateixa manera, també s'ha aprovat que el Govern català desenvolupe el "Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català" per tal de poder-lo plantejar a la resta de governs de territoris de parla catalana "amb l’objectiu d’enfortir la coordinació i les estratègies conjuntes de producció i programació de continguts". 

La moció també ha fet que s'aprove l’augment dels continguts en aranès, una major presència de temes i col·laboradors del País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, Andorra i l'Alguer. En aquest mateix sentit, el text parla de "reforçar la corresponsalia de la Catalunya Nord" de TV3 i Catalunya Ràdio. 

Reconeixement

En aquest text també es reclama a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que "organitzi un acte públic de reconeixement" cap a "les persones, col·lectius, entitats i institucions que des del 1983 han lluitat per a fer arribar les emissions de TV3 més enllà dels límits de la Catalunya estricta".

Per últim, la moció aprovada convida el Govern i la Secretaria d'Afers Exteriors "a fer les gestions pertinents per tal que la Comissió Europea i el Comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa, respectivament, es posicionen davant les autoritats corresponents sobre els drets lingüístics de més de 10 milions de ciutadans europeus reconeguts a la Directiva 2010/13/UÈ reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i a la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM)". 
 

Comentaris

Raimon Russafa València
16.
#11
Continues insultant-nos al Bloc i a Compromís , titllant-nos d´estafadors, i posar-nos al mateix nivell d´antivalencianisme i corrupció que el PP ens ha fet als valencians .
No estem fent - o continuant fent - en matèria lingüística i cultural - el mateix que va fer el PP durant el vint anys que ens va mal governar, com el consellers de cultura , Vicent Marzà està fent - i que la Bonig a les Corts Valencianes prou ens ha atacat i acusat de catalanistes, com el portaveu parlamentari de la marca blanca del PP - C´s-, i tot el blaverio i mitjans de comunicació com Las Provincias, que no s´aturen de criticar i de qualificar al govern del botànic de catalanistes.

El tema dels símbols , com el de les denominacions de País Valencià, o el de la nostra llengua, per a poder-los canviar , només es pot fer amb una reforma de l´estatut d´autonomia valencià, que requereix d´una majoria de diputats , que ni la suma del PSOE, Compromís , i Podemos te, i que no crec , que el PSOE - i pot ser Podemos, estarien disposats a canviar per les denominacions- que el Bloc i Compromís defensem, de País Valencià, i la de la doble denominació de Català- Valencià.

Es que no veus com a les Corts Valencianes la ´´dama de ferro`` del PP ens acusa de que ho esta fent molt malament el govern del pacte del botànic , o com, per la subvenció que la GVA ha donat a ACPV, li ha tirat a la cara a Ximo Puig i al govern de la GVA de subvencionar a una entitat cultural que defensa els països catalans, i les falses acusacions que li fa al govern del botànic?
Com van a ser el mateix que el PP, els dos partits que composen el govern de la GVA el cada sessió de les Corts Valencianes han ´aguantar d´aquesta dona , que representa el que la majoria del PP és, un partit ultranacionalista espanyol , castellanista i antivalencià?
Això que dius de que els polítics del Bloc canten l´himne regional - de l´Exposició regional valenciana- , que és un himne feixista, és només que mentida, - primer perquè quan la lletra i la música van ser composada, l´estat espanyol , no era una dictadura feixista, com la que va establir amb un cop d´estat el general Primo de Rivera .L´himne, en la seua composició musical inclou l´antic himne de la ciutat de València.

La lletra de l´himne , va ser composada pel valencianista Maximilià Thous Orts, i la musica pel music valencià José Serrano. L´himne va ser aprovat pels alcaldes de València , Castelló i Alacant en 1925, però sense la lletra despersonalitzadora i humiliant per als valencians de ´´Per a ofrenar noves glories a Espanya`` , que no era la original que va composa Maximilià Thous, que deia ´´ Tots baix els plecs de la nostra senyera``, i que va ser canviada per pressions de la burgesia valenciana i la casa real per la que actualment hi ha , però que durant el franquisme se li va canviar per la de ´´para ofrendar nuevas glorias a España nuestra región supo luchar...``. És un himne que jo rebutge , - i cada vegada que l´escolte m´indigna al escoltar el ´´per a ofrenar noves glories a Espanya `` , ´´pas a la regió`` , que jo més d´una vegada - en la falla del meu carrer, cante cridant´´ Tots baix els plecs de la nostra senyera``, ´´pas a la nació ``, i acabe amb el ´´Visca València lliure``.
Jo preferisc la Muxaranga i la Cançó de lluita o Cant de redempció, on la lletra va ser composada per Maximilià Thous i Llorens , fill de Maximilià Thous Orts, i la música per Miquel Asensi i Martin en 1922. Este himne, és considerat , juntament amb la de Vent de ponent com un dels himnes del valencianisme polític. El Bloc, voldria que en matèria lingüística , cultural i de mitjans de comunicació, el requisit lingüistic fos aprovat, i una nova llei d´ús i de normalització del Català- Valencià, semblant a la que es va aprovar a Catalunya, que asegurés l´ús de la llengua a l´escola , universitats , justícia, als mitjans de comunicació, al cinema, als centres oficials de l´estat central i castigara als restaurant i bars on els valencians per dirigir-se en valencià foren discriminats i no atesos.

Però, cal recordar-vos , als qui no s´atureu de criticar i de dir les mentides que digueu, que és el PSOE i Ximo Puig , els qui s´oposen a el que els nacionalistes valencians del Bloc voldríem que el govern del pacte del botànic fera, i que en un any i mig que fa que el nou govern porta governant , no es pot fer tot el que demaneu , - com la d´ eliminar la denominació de comunitat imposant la de País Valencià , i la senyera quatribarrada, sense comptar amb una majoria a les Corts Valencianes , que no comptem , i que el PP, C´s i tot el blaverisme anticatalanista i espanyolista aprofitarien per a acusar al govern de la GVA de catalanistes, separatistes i antivalencians. No oblides , que en les darreres eleccions , el PP junt amb C´s sumaven juntes més vots que l´esquerra valenciana, i que les darreres ho confirmen.
  • 0
  • 7
The Gulag Archipelago Ontinyent
15.

"Fronte capillata, post est occasio calua"
(L'ocasió té cabell al front, i és calba per darrere)

Açò és:

Ocasió de cara: oportunitat favorable.
Ocasió passada: oportunitat perduda.

Ocasió de fa dos anys l'any passat: oportunitat perduda.
Ocasió de l'any passat enguany: oportunitat perduda.
Ocasió d'enguany l'any que ve: oportunitat perduda.
Ocasió de l'any que ve d'ací dos anys: oportunitat perduda.
Ocasions de l'any passat en l'any en curs: oportunitat perduda.

etc.

  • 3
  • 0
d fl
14.
La nueva televisión valenciana, de comarcas, pública, austera, no cabe otra, tarda mucho. Va todo muy lento. Las televisiones nacionales, con sede en Madrid, o ignoran a la Comunidad Valenciana, en general, o, sólo se fijan en el país valenciano para noticias negativas., Nunca van a platicar del corredor mediterráneo, del tren por Aragonés, con Zaragoza, unas infraestructuras férreas en muy mal estado. El centralismo madrileño ferroviario es un hecho.
Escribo en castellano porque con la tableta no se controla el valenciano.
  • 8
  • 0
temps de tardor. TANQUEM C9
13.

perdo la cup mola. mola mola la gramola dona dona la madonna .


acidit .... dic espera i seguit dic he dit una fruita quina es ---------------------

  • 2
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat