Diari La Veu del País Valencià
El joc de cartes valencià, La Fallera Calavera, inspira una comissió fallera

RedactaVeu / València.

La protagonista del joc de cartes valencià, La Fallera Calavera, comptarà per primera vegada amb un falla inspirada en les seues aventures, tal com han fet saber a través d’un comunicat els seus creadors. La falla El Campanar de Benicarló ha decidit que tot el seu monument infantil gire al voltant d’aquest joc, que ja va tindre protagonisme aquest estiu en la Gran Fira de València, a través d’un campionat, i, per Tots Sants, en el Museu Valencià d’Etnologia.

Més de 20 personatges i objectes directament sorgits de la baralla formaran un conjunt fidelment inspirat en la carta Falla descomunal. El monument, que tindrà una alçada aproximada de 2 metres i mig, el realitzarà l’artista benicarlando Daniel Ballester. Amb 25 anys d’experiència, Ballester va ser precisament qui va proposar construir una falla de La Fallera Calavera, en observar membres de la comissió divertint-se amb el joc de zombis valencians. La falla El Campanar va respondre positivament al suggeriment. “Ens agrada ser innovadors”, asseguren des de la comissió, ja que el monument serà fidel a l’estètica de La Fallera Calavera i, per tant, apostarà majoritàriament pel blanc i el negre, una gama cromàtica poc habitual en falles infantils.

Daniel Ballester utilitzarà el modelat a mà a partir de suro i estructures internes de fusta i buscarà que el resultat siga el més paregut possible a la il·lustració de la carta Falla descomunal. Així, els visitants del monument podran trobar personatges com la Delicà de Gandia, la Dama d’Elx, les ‘monleonetes’ o el capità Moro, però en la versió zombi de La Fallera Calavera. I tot això damunt d’una gran paella, element vertebrador del joc de cartes en què s’inspira. Des de la comissió asseguren que el monument, que es plantarà el 12 de març, disposarà d’un innovador sistema de codis QR que permetrà als visitants interactuar amb el mòbil per aprofundir en la història de La Fallera Calavera.

La falla El Campanar, de Benicarló

La comissió és una de les 13 falles que es planten a Benicarló. Es va fundar el 1982 i el 2017 celebra el seu 35è aniversari. Ubicada en la cèntrica plaça de Sant Bertomeu, està formada per 70 comissionats i 130 socis. El Campanar ha guanyat en tres ocasions el primer premi d’infantil i dos vegades el primer premi de la falla gran.

Daniel Ballester, l’artista

Va començar treballant en monuments fallers fa 25 anys en la ciutat de Benicarló. En les primeres etapes ho va fer amb baixos pressupostos i, més tard, amb altres majors, evolució que li va concedir els primers ninots indultats i primers premis. El 2015 va eixir de la seua ciutat per començar a plantar fogueres de Sant Joan a Alacant i falles a Burjassot.

La Fallera Calavera

Aquest és un joc de cartes creat per Enric Aguilar amb il·lustracions d’Esther Méndez que es va publicar per primera vegada el març del 2014. Dos anys després, el joc s’ha consolidat entre el públic valencià, amb 4 edicions publicades i una ampliació titulada La Fallera Calavera 2: els ingredients de la discòrdia. Després de l’èxit del joc, l’editorial Sembra Llibres va animar Aguilar perquè escriguera una novel·la breu que contara la història de la morta valenciana. El llibre ja ha distribuït sis edicions en un any i mig.

Comparteix

Icona de pantalla completa