Diari La Veu del País Valencià
El Consell rebutja, a Madrid, l’objectiu de dèficit pactat entre PP i PSOE

Xavier Pérez / Madrid.

El Consell ha rebutjat l’objectiu de dèficit proposat pel Govern estatal en un pacte realitzat amb el PSOE en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) davant la negativa de l’Executiu a considerar els préstecs del Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari com a ordinari i al fet que tot aquest FLA siga al 0% (si no es reforma el model de finançament), a establir objectius de dèficit diferenciats per a les autonomies i a reestructurar el deute històric valenciana motivat per l’infrafinançament crònic que ve patint el nostre territori.

“Hem votat no perquè la proposta no resol en absolut la nostra situació. A més, tenim el finançament per càpita més baix d’Espanya, 250 euros per càpita per sota de la mitjana i som cinc milions de persones. Hi ha un maltractament financer històric i açò s’ha d’acabar”, ha indicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

En el transcurs de la reunió, Soler també ha sol·licitat que les injeccions del FLA arriben de forma pautada perquè les comunitats autònomes puguen planificar millor la seua tresoreria. “Fins avui, era el Govern qui decidia quan obrir l’aixeta del FLA i, a més, ho feia de forma unilateral i guiant-se moltes vegades per interessos partidistes, la qual cosa ha portat moltes comunitats autonòmiques a situacions límits, ja que no disposaven de liquiditat per a pagar proveïdors i empreses”, ha assenyalat el conseller.

Vicent Soler també ha exigit que es convoque ja la primera reunió del Comitè d’Experts i que s’inicie de forma immediata la reforma del model de finançament autonòmic. En aquest sentit, el conseller ha llegit, en la sessió plenària del CPFF, el mandat unànime aprovat per tots els grups parlamentaris valencians en la Comissió Mixta. Davant aquesta petició, per part del Ministeri simplement se li ha remès a la celebració de la pròxima Conferència de Presidents.

Soler ha lamentat la negativa de l’Executiu a les seues propostes, però ha assenyalat que, malgrat açò, s’ha notat un “canvi de to” i s’ha evidenciat “més voluntat de negociar”. “Sembla que ara, per fi, el Govern comença a ser conscient de la situació. Nosaltres hem contribuït a iniciar un debat vital en aquests moments que passa per repensar el paper d’Espanya des del punt de vista del finançament”, ha indicat el conseller.

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions al final de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid, a la qual ha acudit acompanyat de la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; de la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, Mª José Mira, i del director general de Pressupostos, José Moreno. La reunió ha estat presidida per la vicepresidenta, ministra per a la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Saenz de Santamaría, i pel ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Objectiu impossible

En el transcurs del Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dijous, s’han aprovat uns objectius de dèficit del 0,6% per al 2017, del 0,3% per al 2018 i del 0% (equilibri) per al 2019, una proposta a la qual el País Valencià, juntament amb les Illes i Catalunya, ha votat en contra. Per la seua banda, sis comunitats autònomes s’han abstingut, mentre que huit han votat a favor de la proposta.

Vicent Soler ha assenyalat que és “impossible” que el País Valencià complisca amb l’objectiu aprovat per al pròxim exercici (0,6%), si no es reforma el model de finançament. “A la Comunitat Valenciana tenim un problema d’ingressos, no de despeses. Reconeixem la flexibilització que ha suposat el fet de passar d’un sostre de despesa del 0,5% al 0,6%, però, per a nosaltres, lamentablement, aquest segueix sent un objectiu impossible de complir”.

Vicent Soler ha revelat que “malgrat tot l’esforç que estem fent, el nostre dèficit aconseguirà l’1,4% el 2017, xifra que se situa 8 desenes per sobre del sostre fixat.

Comparteix

Icona de pantalla completa