Íñigo Errejón: 'Els Països Catalans són una unitat lingüística i cultural'

Aquestes declaracions les va fer el portaveu en el congrés de Podemos en el programa "Fora de sèrie" que emet TV3


RedactaVeu / València.

Íñigo Errejón va respondre de manera clara i rotunda a Àngels Barceló quan aquesta li va preguntar: “Països Catalans sí o no?”, ja que el portaveu en el Congrés espanyol de Podemos va dir clarament que per a ell aquest territori és “una unitat lingüística i cultural”, concepte que va remarcar dient que li semblava que en això “no hi ha discussió”. Però Errejón va anar més enllà i va especificar que depèn “només de la voluntat de la seua gent i dels seus territoris” decidir si aquesta unitat lingüística i cultural passa a ser també una unitat política. Podeu veure-ho al vídeo inclòs en aquesta notícia.

Aquesta pregunta era una de les que la periodista Àngels Barceló va fer a Íñigo Errejón en el programa, estrenat aquesta temporada a TV3, “Fora de sèrie”, en què un professional que ha passat per la televisió pública catalana i que ara ja no en forma part, torna a casa per fer una entrevista molt especial, ja que són aquests referents de la comunicació els qui trien a qui entrevistar. Si voleu veure l'entrevista a Errejón al complet podeu fer-ho al següent enllaç.
 

Vídeo: Canyot.

El programa va donar el tret d'eixida amb Andreu Buenafuente entrevistant Carles Puigdemont, també hi han passat Jordi Basté i Gerard Piqué o Júlia Otero i Anna Gabriel.

La Veu

Comentaris

O! Δ☥ Αλεξανδρεια
126.
#125 És que el Instituto Nacional de Estadística també és del calibre 183.

Quan un ciutadà espanyol comet algun delicte polític, els empleats de l'INE acostumen a passar per ta casa i colar-te notes manuscrites per baix la porta del rotllo "Preciso hablar con Vd. Por favor, llámeme. Gracias." per a cridar-te a capítol.
  • 0
  • 0
Jordina
124.
“Durant tota l’edat mitjana i fins al segle XVIII va circular per tot Catalunya, fins als temps de felip V, que la féu retirar acabada la guerra de Successió, l’anomenat croat, que equivalia a 12 diners. El croat era una moneda barcelonina de plata. El seu nom li ve de la creu que portava al revers. Va ser abolit l’any 1718 amb els decrets de Nova planta. [...] L’any 1346 Pere III el Cerimoniós crea una nova moneda: el florí d’or d’Aragó, i estableix una seca a Perpinyà per a les encunyacions de monedes reials d’or. A més de Perpinyà, també es van encunyar a Barcelona, Girona, València i Mallorca, però mai a Aragó. [...] Els decrets de Nova Planta (1714) suposaren la pèrdua de la capacitat legislativa i del control econòmic, fiscal, judicial, duaner i monetari propi de Catalunya per passar a la dependència política castellana imposada per autoritat real per damunt de la legal.”

Josep Maria Contijoch, historiador. “Monedes Cata-lanes” Diari de Tarragona (2016)
  • 8
  • 3
Jordina
123.

“El govern valencià, per exemple, ha desobeït exactament trenta-quatre sentències que l’obliguen a homologar els títols de català amb els de “valencià”. No n’han fet ni cas. Les sentències s’acumulen tant com les desobediències sistemàtiques”.

Vicent Sanchis, periodista. El PuntAvui (3-8-2014)

  • 8
  • 3
Jordina
122.
“Aquesta reconquesta de l'est (peninsular), al llarg de la Mediterrània, fou l'obra essencial dels catalans pirinencs; instal•laren llur base de partida a Barcelona, a la sortida del mar d'aquest corredor que venia directament dels Pirineus i Ripoll. Els catalans davallaren progressivament vers el sud, alliberant alhora que catalanitzant; Tarragona, Tortosa, València, Alacant, foren successivament reconquerides. […] Tot aquest Llevant ibèric, del Rosselló a Elx, ha tingut la influència catalana tant en la història com en l'art, en la literatura, com en l'economia; és la llengua catalana la que ha fet la unitat; és doncs, des del punt de vista humà un tipus de Mediterrani català com un racó de mar particular, que voreja el marge oriental d'Espanya, incloent-hi les Balears.”

Pierre Deffontaines, geògraf. “La Méditerranée Catalane”
  • 8
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat