Diari La Veu del País Valencià
En peu de guerra davant la crisi de l’actual campanya citrícola
RedactaVeu / València

Les organitzacions agràries del País Valencià estan en peu de guerra davant la que ja havien denunciat com una “desastrosa” campanya citrícola marcada per l’enfonsament generalitzat de preus que pateixen els productors.

Així, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i La Unió de Llauradors del País Valencià han acordat iniciar una campanya de mobilitzacions de forma conjunta com a resposta a la “greu” crisi que travessa l’actual campanya. Ambdues organitzacions professionals agràries assenyalen que la situació en el camp és “realment insostenible” en aquests moments, en una campanya en la qual es tenien dipositades moltes expectatives.

Així, els preus en origen són inferiors en un 30% als de les mateixes dates de la campanya passada, amb una xifra de pèrdues per als productors que sobrepassen ja els 80 milions d’euros. Les protestes a realitzar per part de La Unió i AVA seran concretades al llarg dels pròxims dies en reunions dels dirigents d’ambdues organitzacions.

AVA-ASAJA i La Unió, davant el negatiu desenvolupament de la campanya citrícola, han acordat prèviament sol·licitar reunions amb les empreses de la gran distribució a través de les seues organitzacions ASUCOVA i ANGED, amb el Comitè de Gestió i les Cooperatives a fi d’evitar pràctiques abusives que s’han produït i que es complisca amb el que marca la Llei de la Cadena Alimentària. L’objectiu últim és que l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) perseguisca d’ofici i aplicació, amb el màxim rigor, qualsevol incompliment de la Llei.

De la mateixa manera demanaran reunions amb totes les Administracions Públiques competents en matèria citrícola (Ministeri d’Agricultura, Conselleria d’Agricultura i Delegació de Govern) perquè “no poden ser mers convidats de pedra en la crisi d’un sector tan important com el citrícola, tant des del punt de vista econòmic, com del social o, fins i tot, mediambiental”.

Entre els citricultors valencians existeix una “enorme indignació”, ja que no troben cap motiu lògic i fonamentat que explique la situació actual a què han arribat en aquests moments de la campanya.

Tant La Unió (la Unió d’Unions) com AVA-ASAJA esperen arribar a acords amb tots els estaments que formen el sector citrícola valencià i amb les diferents Administracions que puguen salvar la campanya abans de Nadal –“les dates més importants per als nostres citricultors”- i no esperar a l’última part de la campanya per maquillar les xifres, perquè ja no suposarien pràcticament cap benefici per a la major part de citricultors.

Comparteix

Icona de pantalla completa