Diari La Veu del País Valencià
Un guia per no perdre’s cap de les 79 espècies d’ocells que hi ha al Jardí del Botànic
RedactaVeu / València

Aquest diumenge 4 de desembre, a partir de les 11 h, el Jardí Botànic acull la presentació d’Un bosc de plomes, una guia que recull les aus que es poden observar en aquest espai al llarg de l’any i que reflecteix el valor d’aquest raconet per a la biodiversitat de la ciutat. L’acte de presentació estarà acompanyat amb tallers per gaudir en família i un concert molt especial del cantacançons Dani Miquel.

En la guia Un bosc de plomes, editada en valencià i castellà, hi ha identificades fins a 79 aus mitjançant fitxes que descriuen les seues característiques bàsiques: hàbits de vida, preferències d’hàbitat, alimentació, època per observar-les, longitud, etc. A més, els textos de Pablo Vera s’acompanyen de les il·lustracions del biòleg Juan Varela que faciliten l’observació i distinció de les aus.

Imatge: Jardí del Botànic – SEO / BirdLife.

Mitjançant aquesta guia, el Jardí Botànic i SEO/BirdLife volen transmetre el valor de la biodiversitat urbana i el paper d’espais com el Botànic per al seu foment i divulgació. Cal tenir en compte que la biodiversitat d’aquests oasis urbans no es limita a la presència de plantes. Com destaca Jaime Güemes, conservador del Botànic, “són moltes les espècies que troben al jardí un ecosistema ideal on refugiar-se, reproduir-se, alimentar-se, descansar en les seues migracions o, simplement, un lloc al que apropar-se esporàdicament per explorar-lo”. Una riquesa fruit, entre altres coses, de l’antiguitat del Jardí, de la gran varietat d’espècies i ambients disponibles per a aquesta biodiversitat, i del fet que “es gestiona amb criteris ecològics i sostenibles que han afavorit el desenvolupament de tota la cadena tròfica”, tal i com assegura Güemes.

D’entre la varietat d’espècies que es poden trobar al Botànic, els ocells són dels organismes més vistosos, pels seus colors, cant i vol. SEO / BirdLife s’ha encarregat de localitzar-los, observar-los i estudiar-los per tal de poder mostrar-los en Un bosc de plomes. La guia estarà a la venda en la taquilla del Jardí a partir del dia 4 de desembre, però si assisteixes a l’acte de presentació, podràs emportar-te-la a casa gratis.

Dani Miquel. Imatge: Jardí del Botànic.

Diumenge d’activitats

Aquest diumenge dia 4 de desembre, a la plaça Carles Pau del Botànic, tindrà lloc un matí d’activitats per a tota la família, amb tallers diversos, “anellatge de xiquets i xiquetes” i, com a colofó, l’actuació de Dani Miquel. En cas de pluja, la presentació se celebrarà a l’auditori Joan Plaça. El preu de l’activitat és gratuït per als visitants amb entrada al Jardí.

L’oroneta o el teuladí

SEO/BirdLife, que treballa en vàries iniciatives de foment de la biodiversitat urbana, ha identificat que entre les espècies en major declivi poblacional es troben espècies com l’oroneta o el teuladí, espècies lligades a zones urbanes des de fa segles. Per tant, és imprescindible tindre en compte el paper que les ciutats suposen per acollir a una gran varietat d’espècies d’ocells al llarg de les seues migracions, hivernada o reproducció. Han de ser, també, espais on treballar per mantindre o millorar la biodiversitat i conservar espècies amenaçades.

Comparteix

Icona de pantalla completa