La campanya de Nadal, pendent de si Montoro ingressa els 879 milions del FLA

Clara Ferrando, secretària autonòmica d’Hisenda: "Es tracta d'una injecció molt important de 879 milions a les empreses i famílies que contribuiria a dinamitzar l'economia valenciana en la campanya de Nadal o de Reis”.
4 desembre 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha reclamat al Govern espanyol que active els mecanismes oportuns per a garantir el desemborsament efectiu dels 879 milions del FLA ordinari i extraordinari que corresponen a la Generalitat abans de la campanya de Nadal o, com a màxim, a final d'any. "Són recursos econòmics que corresponen a la Generalitat i el lliurament dels quals ha sigut dilatat pel Govern al·legant que estava en funcions", ha lamentat Ferrando, per a retraure que "no pot ser que l'executiu central jugue amb l'autonomia financera de les comunitats autònomes".

"La Generalitat, com a empresa seriosa que és també, realitza els seus càlculs i la seua planificació de Tresoreria i no pot ser que ara aquests recursos o una part important d'ells no arriben a la Comunitat Valenciana quan haurien d’arribar", ha asseverat.

La responsable d'Hisenda ha expressat la seua "preocupació" després que, en el marc de la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del dijous, representants ministerials traslladaren que veuen “molt complicat l'abonament”, abans de final d'any, de les quantitats pendents del FLA, especialment els 422 milions del FLA ordinari corresponents a la flexibilització de l'objectiu de dèficit per a aquest exercici, del 0,3% al 0,7%, dels quals es va informar favorablement en aquesta mateixa reunió del CPFF i que han de complir uns tràmits, inclòs l'aval del Congrés i del Senat.

Els altres 457 milions corresponen al 25% de la desviació de l'objectiu de dèficit de 2015, que va quedar pendent de materialitzar-se abans de l'estiu. Aquests últims ja haurien complit determinats tràmits, per la qual cosa la seua concreció hauria de ser més ràpida; no obstant això, la Generalitat no ha rebut cap indicació oficial que podran desemborsar-se abans del Nadal.

"Es tracta d'una injecció molt important de 879 milions a les empreses i famílies que contribuiria a dinamitzar l'economia valenciana en la campanya de Nadal o de Reis, per la qual cosa no hauria d'haver-hi excuses administratives perquè eixos fons, que pertanyen a la Comunitat Valenciana, no puguen estar en les butxaques dels valencians aquestes pròximes festes", ha subratllat Ferrando, qui ressalta que, en cas contrari, "que ens diga el ministre Montoro a quins proveïdors no paguem".

"L'únic responsable serà el Ministeri"
 
"Perquè açò no passe, necessitem que el Govern adopte les decisions tècniques perquè els fons arriben quan es necessiten. En cas contrari, suposarà que el Govern es manté insensible envers els problemes dels valencians", ha indicat Ferrando, per a afegir que és el mateix executiu espanyol qui "no ha volgut modificar el sistema de finançament caducat des de 2014 i que s'ha negat a donar un tracte just a la Comunitat Valenciana en el repartiment de les inversions estatals".

En el cas del FLA ordinari, que amb l'ampliació del dèficit al 0,7% enguany suposa els citats 422,1 milions addicionals en préstecs de l'Estat, ha de seguir una tramitació que passa pel Consell de Ministres i per les Corts Generals. "Amb l'excusa que era un Govern en funcions, es van negar a culminar la tramitació després de donar per feta l'aprovació del 0,7% a l'abril passat. Ara el responsable que puga dilatar-se el termini de pagament als proveïdors és únicament i exclusivament el Govern central", ha asseverat la secretària autonòmica d'Hisenda.

La Veu
 
next