Diari La Veu del País Valencià
La lluita de les dones iazidistes, víctimes de l’Estat Islàmic, s’exposa a les Corts

RedactaVeu / València.

Aquest divendres, 2 de desembre, tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes van rebre a l’activista iraquiana Nareen Shammo, refugiada a Alemanya que fuig de les amenaces del grup autodenominat Estat Islàmic (EI). Amnistia Internacional ha aconseguit portar a Nareen de gira per l’Estat espanyol perquè amb el seu testimoniatge, es puga fer visible i conscienciar tothom sobre la lluita de les dones iazidites, víctimes de l’EI a l’Iraq, tal i com aquesta entitat fa saber a través d’un comunicat.

Nareen va posar nom propi a alguns dels terribles casos que ella personalment ha conegut, un xicotet exemple de la dramàtica i inhumana experiència que han patit aquestes dones i la segueixen patint més de 4.000 dones que continuen en mans de l’EI. Els grups parlamentaris van mostrar la seua empatia, interès i voluntat d’iniciar accions concretes en suport d’aquesta causa. “He parlat en molts parlaments i mai havia sentit, com en la trobada d’avui, tanta proximitat, interès i voluntat real de prendre mesures per ajudar les dones iazidites”, amb aquestes paraules expressava Nareen la seua satisfacció després de la reunió amb els grups parlamentaris.

Amb els grups parlamentaris. Foto: Amnistia Internacional.

Justament, aquest dijous primer de mes, es va aprovar per unanimitat en sessió de Ple de les Corts Valencianes la declaració Institucional que va presentar Amnistia Internacional sobre la Campanya “Jo acull”.

En l’IVAM. Foto: Amnistia Internacional.

La mateixa vesprada de divendres, Nareen Shammo davant d’una sala plena de l’IVAM, va denunciar la situació de les dones d’aquest grup etno-religiós, a través del relat de casos impactants que ella havia presenciat. Al costat de l’activista, el responsable del servei jurídic i coordinador territorial de CEAR al País Valencià, Jaume Durà, va parlar de les dificultats que troben les persones refugiades per accedir als països europeus, sobretot les dones, que tant pateixen en el país d’origen, en el trànsit i, també, en la destinació.

El missatge principal de Nareen, que ha pogut rescatar fins a 700 dones i xiquetes iazidites de mans de l’EI i la labor de la qual li ha costat amenaces de mort, és “…la necessitat d’una comunitat internacional disposada a reconèixer i prendre mesures concretes davant del drama d’un poble al que ningú reconeix el dret al refugi. El cas del poble iazidita ha de ser reconegut, denunciat i tractat com un genocidi”.

A l’IVAM. Foto: Amnistia Internacional.

“Esclaves del Califat” de la BBC

Per poder ampliar informació podeu veure el documental on Nareen va participar, “Esclaves del Califat” produït per la BBC (gener 2015) sobre les negociacions per alliberar dones iazidites de la seua captivitat per l’EI en el nord de l’Iraq i amb entrevistes a dones que van aconseguir escapar (es pot veure el vídeo íntegre en el següent enllaç).

Comparteix

Icona de pantalla completa