Diari La Veu del País Valencià
Climent: ‘Som els primers amb un Pla de Foment de l’Autoconsum Energètic’

Redactaveu / València.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “som el primer territori de tot el país a disposar d’un Pla integral de Foment de l’Autoconsum, que preveu ajudes per a impulsar aquesta tecnologia entre els particulars, empreses i l’Administració Pública”.

El conseller, acompanyat per la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat EmpresariaI (IVACE), Júlia Company, aprofità la seua visita a dues empreses d’energies renovables, Enair Enegy i Bornay, per a presentar davant els representants del sector energètic el Pla de Foment de l’Autoconsum que la Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’IVACE Energia, ha dut a terme.

Aquest pla, tal com ha subratllat el conseller, “és conseqüència de la nostra aposta per l’autoconsum com a peça fonamental del nou model energètic que estem impulsant”. Tal com ha explicat, “als seus inqüestionables avantatges, des del punt de vista energètic, mediambiental i social, cal sumar les condicions idònies del nostre territori per al seu desenvolupament”.

Als elevats nivells de radiació solar del país s’uneix el model de desenvolupament industrial, basat en pimes, la qual cosa comporta un gran potencial de superfície de cobertes disponible per a albergar instal·lacions i generar l’energia distribuïda pels punts en què es consumeix. A més, compta amb una xarxa elèctrica molt mallada, d’elevada capacitat, així com amb una àmplia oferta d’empreses del sector amb experiència en el desenvolupament d’instal·lacions.

En aquest sentit, Climent ha criticat l’actitud del Govern espanyol, ja que “no solament ha interposat barreres injustificades a aquesta tecnologia, sinó que ha generat un clima de desconfiança i inseguretat que, en la pràctica, ha suposat la paralització del desenvolupament de l’autoconsum”, ha afegit Climent.

“Amb aquest pla perseguim invertir aquesta situació i enviar un clar senyal a tota la societat valenciana; l’autoconsum és possible i aquest Consell aposta fermament pel seu impuls en tots els àmbits”, ha afegit. El titular d’Economia ha agraït als representants del sector energètic les seues aportacions i la seua participació en la Mesa de l’Autoconsum, impulsada des de la Conselleria d’Economia l’any passat.

Deduccions fiscals i préstecs bonificats

Per a l’impuls de l’autoconsum en els habitatges particulars, el pla preveu deduccions fiscals del 20% en el tram autonòmic de l’IRPF. En aquest sentit, la Conselleria d’Economia Sostenible ha treballat conjuntament en els últims mesos amb la Conselleria d’Hisenda per a incorporar en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos Generals de 2017 aquestes deduccions fiscals, de manera que seran aplicables a partir de gener de 2017. La base màxima de deducció serà de 8.000 euros i no s’estableixen límits màxims en les bases de tributació a l’hora de determinar la base màxima anual de la deducció.

El pla preveu també una línia específica de finançament destinat a empreses. Serà una línia de préstecs bonificats, a interès 0% i a retornar en 7 anys, amb un import màxim del préstec de 100.000 euros (IVA exclòs), a retornar en quotes semestrals. Aquesta línia eixirà com a ordre d’ajudes amb un pressupost inicial de 2,4 milions d’euros, que podrà ser ampliable, i està prevista per al primer trimestre de 2017.

Al costat d’aquestes mesures, el pla contempla accions per a desenvolupar l’autoconsum en els edificis de la Generalitat. Des de l’IVACE-Energia s’estudiarà el potencial i les possibilitats de dotar els edificis de la Generalitat amb instal·lacions d’autoconsum elèctric. Aquestes actuacions ja es troben emmarcades en el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica dels Edificis de la Generalitat.

Accions de promoció difusió

A més dels incentius, des de l’IVACE s’està desenvolupant una plataforma web per a la promoció i difusió de l’autoconsum en tots els sectors econòmics i productius del nostre territori, que a més permetrà als seus visitants obtenir una visió global dels avantatges d’aquesta tecnologia i els seus aspectes legals, tècnics, econòmics, etc.

També estan previstes actuacions de suport tècnic com la publicació d’una guia pràctica de dimensionament d’instal·lacions d’autoconsum destinada a projectistes i instal·ladors, amb establiment de criteris de disseny i continguts.

Comparteix

Icona de pantalla completa