Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia l’elusió fiscal del Grup Inditex

RedactaVeu / Brussel·les.

El Grup Verds/ALE, del qual forma part Compromís al Parlament Europeu, va presentar aquest dijous un informe sobre les estratègies d’Inditex per evitar el pagament d’impostos. La investigació encarregada pel grup mostra que aquesta empresa va eludir el pagament d’almenys 585 milions d’euros en impostos en el període 2011-2014 utilitzant tècniques fiscals agressives, principalment mitjançant les filials als Països Baixos, Irlanda i Suïssa, tal com informa el grup polític a través d’un comunicat.

Encara que aquestes pràctiques són legals, les conclusions de l’estudi plantegen importants dubtes sobre si Inditex està pagant impostos on té lloc la seua activitat econòmica real o si els desvia de forma fictícia per evitar pagar el que li pertoca.

Jordi Sebastià, representant de Compromís al Parlament Europeu, manifesta el seu parer amb aquestes paraules: “L’informe ens deixa dubtes sobre si el Grup Empresarial Inditex paga els imposts allà on té l’activitat econòmica. Amb això no volem dir que siguen pràctiques il·legals, però és un plantejament fiscal molt agressiu que, a la fi, repercuteix en el benestar de la ciutadania. Pensem que la Unió Europea ha de prendre mesures per acabar amb aquest tipus de pràctiques. Propostes com establir una base consolidada comú a tota la Unió de l’Impost de Societats van en el bon camí, però caldrà acurtar els terminis i ser ambiciosos.”

L’informe també demana una sèrie de reformes legals en l’àmbit tributari a nivell de la UE per posar fi a l’evasió fiscal de les empreses, com ara la publicació obligatòria d’informació financera detallada país per país per part de les empreses transnacionals, la creació d’una base imposable consolidada comuna de l’impost sobre societats o l’establiment d’un tipus mínim d’impost de societats a nivell UE.

Informes sobre evasió fiscal

Aquest informe és el tercer d’una sèrie sobre l’evasió fiscal del Grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, arran de les publicacions sobre IKEA i BASF.

Comparteix

Icona de pantalla completa