Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia l’‘opacitat’ del govern estatal respecte al Projecte Castor
RedactaVeu / Madrid

Compromís al Senat ha lamentat “l’opacitat” amb què actua el govern estatal davant el fracàs que ha suposat el projecte Castor, un projecte energètic d’emmagatzemament de gas que va generar mig miler de terratrèmols als voltants del Delta de l’Ebre, tal com informa la coalició en un comunicat.

Per al senador per Castelló, Jordi Navarrete, “que quatre mesos després tan sols ens hagen facilitat uns informes tècnics del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient referits a la Declaració d’Impacte Ambiental i no la remissió del resultat de les auditories dels costos de construcció i el seu efecte en la tarifa del gas, reclamades pel sector energètic, l’Associació Espanyola del Gas (Sedigas) i l’Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (UNESA) arran de l’extinció de la concessió del Projecte Castor i els seus posteriors efectes, deixa entreveure que o bé existeixen irregularitats o bé aquests documents no existeixen”. El govern estatal tenia com a data límit per a facilitar els documents a Compromís el passat 7 d’octubre.

Aquesta seria, segons l’opinió de Compromís, “una constatació més que el projecte es va tramitar de manera imprudent, tant pel que fa als requisits mediambientals, en la seua autorització com pel que fa a un possible mal ús dels diners públics –el que ens sembla més greu– en un context de crisi com l’actual, que es va acabar pagant amb una diligència exemplar tot i que entitats del sector energètic van alertar que determinades inversions no van tenir un procés de contractació pública, amb les garanties de lliure concurrència, preu, igualtat i millor oferta, de manera que la valoració de les indemnitzacions no va poder ser justa”, assenyala.

El mateix Defensor del Poble ja va manifestar els seus dubtes per la possible falta de diligència en el pagament a la concessionària després de la renúncia a unes instal·lacions que havia construït i sense que s’hagués constatat encara que la planta és operativa, tal com recorda la coalició en un comunicat.

Un informe “alarmant”

En aquest context, la Direcció General de Política Energètica i Mines va emetre un informe “alarmant”, que constatava la “lleugeresa” i “falta de diligència” en el pagament a l’empresa promotora Escal UGS, sense que s’hagueren depurat les eventuals responsabilitats en què pogués haver incorregut, assegura Compromís. “Ningú ens ha explicat com es va decidir el pagament de la inversió, si procedia o no la indemnització, si la planta era operativa, o si hi va haver alguna mena de negligència en aquest nefast episodi per a les nostres comarques del nord de Castelló i sud de Tarragona, i no sembla que ho vulguen fer”, ha afegit Navarrete.

La coalició, a través dels seus senadors Jordi Navarrete i Carles Mulet, han traslladat desenes d’iniciatives davant d’aquest cas “que demostra que PSOE i PP han tingut una actitud condescendent amb l’empresa i els diners públics. Sempre de forma presumpta però envoltada d’irregularitats i falta de transparència”. A aquestes alçades de l’any segueix sense conèixer-se l’informe de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) encarregat pel govern estatal, malgrat que ja es disposa de dos informes d’organismes anàlegs espanyols, com són l’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Geològic i Miner, que van deixar clar que els treballs d’emmagatzematge van activar la falla, van generar sismicitat i eren perillosos, conclou la coalició.

Comparteix

Icona de pantalla completa