Diari La Veu del País Valencià
Els fabricants de llandes de beguda rebutgen el sistema de retorn d’envasos del Consell

RedactaVeu / EP / València.

Els fabricants de llandes de begudes auguren que el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) que la Generalitat Valenciana vol implantar per a reduir els residus “encarirà un 30 per cent més el sistema de reciclat, la qual cosa es reflectiria en una pujada de les begudes en llanda d’entre el 10 i el 35 per cent”.

Així ho ha fet saber aquest dimarts en roda de premsa a València el president de l’Associació de Llandes de Begudes, Santiago Millet, per a explicar la posició oficial de la patronal del sector sobre l’SDDR que la Generalitat Valenciana vol implantar, un sistema que ha qualificat com “absolutament arbitrari i injust”, ja que “amb el sistema de dipòsit es pagaran 10 cèntims més per llanda”. Segons Millet, aquesta diferència “és molt important”. També ha afegit que “totes les parts implicades estan en contra de la implantació d’aquest sistema. Estic parlant de totes les cadenes de supermercats, totes, les grans i les xicotetes. És una línia roja que no estan disposats a acceptar”.

“Les llandes de begudes són els envasos més reciclats”, ha afirmat Millet, que ha explicat que han superat el 85% i que l’Estat espanyol està en quarta posició a nivell europeu en reciclat d’envasos metàl·lics, per sobre de la major part de països que tenen implantat aquest sistema. Per aquest motiu, el president de l’Associació de Llandes de Begudes no veu un motiu clar per a gastar-se “una milionada perquè sí” i “carregar la societat valenciana amb un sistema que no millorarà res”.

També ha remarcat que aquest és l’envàs de begudes amb menor cost de punt verd, per la qual cosa seria el més perjudicat per la introducció de l’SDDR, ja que multiplicaria el seu cost de reciclat per trenta, de 0,2 cèntims a 6 cèntims, la qual cosa es reflectiria en una pujada de les begudes en llanda d’entre el 10 i el 35% sense una millora apreciable en la taxa de reciclat”.

Millet ha afegit també que aquest sistema de retorn té problemes de producció i de logística: “Haurien de pagar per a produir només per a la Comunitat Valenciana i després emmagatzemar només per a la Comunitat Valenciana”, per la qual cosa “perds eficiència, augmenten els costos, puja el preu i baixa el consum”.

Des de l’Associació de Llandes de Begudes esperen col·laborar amb la Generalitat i confien que canvien d’opinió. “Només hi ha un xicotet nucli que està a favor del sistema, tot i que no justifica amb números el perquè i els nostres governants estan, de moment, amb aquesta minoria. Hauran d’escoltar la resta abans de prendre una decisió”, ha al·legat. Cal recordar tots els suports amb què compta aquest sistema, com és el cas de Joan Ribó, alcalde de València; de les Corts Valencianes, i de l’alemany impulsor d’aquest sistema, com es pot comprovar en aquest recull de notícies.

Finalment, el president d’aquesta associació ha clos la trobada tendint la mà a la Generalitat Valenciana i oferint-se a col·laborar, ja que l’Associació de Llandes de Begudes creu que la manera més rigorosa d’abordar la situació ambiental quant a la recuperació i reciclat dels envasos és un estudi a fons de la situació actual, en el qual intervinguen totes la parts implicades: fabricants d’envasos, envasadors, distribuïdors, sistemes de gestió d’envasos usats, indústria de la recuperació i el reciclat, en col·laboració amb les administracions públiques, locals, autonòmiques i nacionals.

Reducció de residus

Cal recordar, tot i les argumentacions que fa aquesta associació, que la Generalitat Valenciana anunciava que amb l’SDDR es reduiran els residus marins, tal com es pot llegir en aquesta notícia. És més, allí mateix s’explica l’actual realitat de residus mitjançant un informe que va acumular, el 2015, al llarg de 25 km de costa, 2.940 botelles de plàstic, 1.468 botelles de vidre i 3.887 llandes de begudes.

Comparteix

Icona de pantalla completa